måndag 27 april 2009

Vissa dagar är helt sjuka. Idag har det varit en sådan. Möten hela tiden från 09.00 till 17.30 och dessutom möte på lunchen. Ibland undrar man hur man lyckas "slå över kanalväljaren" så att man vet vilket möte det är, vilka som skall delta, ämnet och vilken uppfattning i sakfrågan man skall ha.
Helgen har annars ägnats åt min favoritsysselsättnig "byte av vinterdäck till sommardäck" på familjens två bilar.
På lördag var Heidi och jag på skärgårdskryssning med Silja Tallinks nya färja Baltic Queen. Härligt väder och jag hade möjligheten att träffa en del intressanta personer. Stefan Löven, ordförande i IF Metall som är en gammal barndomskamrat till mig och som numera sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott. Jag kunde påminna honom att han och jag en gång i tiden var medlemmar i samma ungdomsorganisation, Centerns Ungdomsförbund. Hans karriär inom CUF var dock kortvarig eftersom han ganska kort startade en konkurrerande SSU-klubb.
Vi kunde minnas tillsammans alla heta debatter mellan oss som avhandlades under gymnasietiden längst bak i bussen på väg till skolan. Annars såg han rätt så tyngd ut av socialdemokraternas vikande opinionssiffror, AMF-skandaler och Mona Sahlins impopularitet. Det skall bli intressant att följa utvecklingen och vad som händer i samband med 1:a maj och vilket budskap som skall trummas in.
Värdemätaren på Mona Sahlins fortsatta ledarskap testas nu inför EP-valet i juni. Det finns en uppenbar risk att socialdemokraterna för första gången blir det "näst största partiet" . Då skulle Sahlins förtroende ytterligare naggas i kanten.

Återigen studieförbunden har ett stort ansvar att se till att jobba upp valdeltagandet genom ordna engagerade möteplatser för att mota "olle i grind"
Med olle avses Sverigedemokraterna, inget annat....

Gå gärna med i diskussionsgruppen Sverigedemokraterna ÄR rasister på Facebook

onsdag 22 april 2009

Kulturutredningen är ute på remiss och studieförbund, landsting/regioner och kommuner är nu fullt upptagna att skriva remissvar. En proposition från kulturdepartementet förväntas i september månad. Trots att utredningen inte föreslår, eller ens hade det uppdraget, förändringar på folkbildningsområdet kan vi nu konstatera att det trots detta förs diskussioner i flera landsting och regioner samt bland tjänstemän på Sveriges Kommuner och Landsting. Flera tongivande regionala aktörer vill att folkbildningsanslaget skall "regionaliseras" och ingå i det som kallas kulturportföljen som staten skall förhandla med regionerna/landstingen om. Skälet är främst att det är för lite pengar i portföljen och skulle man lägga in folkbildningsanslaget skulle den raskt fördubblas. Även om det kan ses lockande för en del regionala kulturpolitiker att få sätta tänderna i folkbildningsanslaget bygger det på ett gigantiskt feltänk som jag hoppas aldrig slår rot.

Folkbildningens syfte, såsom det formulerats i riksdagsbeslutet, är att utjämna utbildningsklyftor och bidra till ett samhällsengagemang som stärker demokratin och människors eget samhällsengagemang. Därtill bredda intresse för och delaktighet i kulturlivet.
Studieförbunden är en viktig del av det livslånga lärande. Uppgiften är att bedriva en pedagogisk verksamhet byggd på frihet och frivillighet. Det är deltagaren som står i centrum och det är dennes erfarenheter, kunskapstörst som är fokus för studierna. Det är den pedagogiska idén som är grunden för studieförbundens verksamhet - oavsett ämnesområde. En stor del av studierna bedrivs också inom kulturområdet och människors eget skapande, men fokus är inte utövandet utan lärandet!
Av studieförbundens verksamhet utgörs ca 10 procent av rena kulturarrangemang.
90 procent av det statliga stödet till folkbildningen hamnar redan idag i studieförbundens lokala verksamhet och främjar, enligt alla utvärderingar, det lokala förenings- och kulturlivet.
Det är de statliga insatserna inom den nationella folkbildningspolitiken som visat sig vara garanten för att resurser verkligen finns på den lokala och regionala nivån i studieförbunden. Motsvarande principiella prioritering tycks inte finnas i alltför många kommuner och landsting/regioner.
Det faktum att vi har nio rikstäckande studieförbund med olika ideologiska inriktningar och med olika ”huvudmän” är en garant för en mångfald och att många olika gruppers behov tillfredsställs utifrån en nationell utgångspunkt. Denna frihet och oberoende är grunden för den svenska folkbildningstraditionen
Det vore principiellt och ideologiskt felaktigt att ersätta nuvarande ordning där det är de ideella organisationerna själva (genom sina förbund, regioner och lokalavdelningar) som formar användningen av medel för sin lokala verksamhet, med en ”kommunalisering” där offentliga lokala och regionala myndigheter ska styra över denna användning. Erfarenhet visar att en sådan väg snarare leder till en inlåsningseffekt där resurserna över tid kanaliseras till den egna offentliga verksamheten.

Därför behövs det fortsatt en nationell syn på folkbildningspolitiken i Sverige!

lördag 18 april 2009

Idag har jag varit på stämma i vår region Södra MellanSverige. Det är fascinerande att se att över 100 personer sökt sig till Västerås en solig lördag i april. Jag kunde inte att undgå att kommentera att Studieförbundet Vuxenskolan är en i hög grad levande folkrörelse. Under april månad genomförs 14 regioner stämmor över hela landet med ca 2.000 förtroendevalda och anställda. I mars månad genomförde 180 SVavdelningar årsstämmor med kanske 6.000 deltagare. Jag undrar vilken annan folkbildningsorganisation som gör detta...

Mitt huvudtema idag var storytelling. Ett marknadsföringsbegrepp som handlar om att företag berättar historien om sig själva på ett sätt som kan användas affärsmässigt. Berättelser om kunder, företagets historia, saker som gör företaget speciellt för kunderna. Storytelling gör ett företag mer levande och socialt och kompletterar diagram och siffror. Historierna om Ingvar Kamprad och IKEA är ju kända exempel på storytelling. Kamprad åker tunnelbana och inte taxi när han är i Stockholm, turistklass på flyget och är allmänt sparsam som i sin tur smittar av sig på medarbetare som heller inte kostar på sig extravaganser allt i det ädla syftet att leverera billiga möbler till oss konsumenter..
Min poäng är att vi inom Studieförbundet Vuxenskolan har unika möjligheter att ägna oss åt storytelling som dessutom är sanna och hämtade från verkligheten. Vi måste göra det i större utsträckning för att motivera anslag från kommuner, landsting och riksdag och visa vad vi betyder för individer, lokal utveckling och demokratin...

Ett exempel som jag använde idag:

Att öka valdeltagandet i det stundande EP-valet den sjunde juni är ett mål som omfattas av alla partier. Men oftast glöms gruppen som behöver en lättläst information bort. 25 procent av de röstberättigade läser med svårighet eller inte alls komplicerad information från partier och myndigheter. Många medborgare ställs utanför rätten att utöva sin demokratiska rättighet att rösta. Det accepterar inte vi i Studieförbundet Vuxenskolan och har därför tagit fram en studiecirkelmaterial på lättläst svenska. Den ger på ett handfast sätt möjlighet för den som vill att sätta sig in i vad valet betyder just för mig.

För mig är det självklart att alla människor har samma rätt till vägledning i hur man får tag i information om var partierna står i viktiga frågor. Därför uppmanar vi i materialet också studiecirkeldeltagarna att besöka partimöten och begära svar som är lätta att förstå.

De partier som inte klarar av att ge svar som är begripliga för alla medborgare sviker sin demokratiska uppgift och jag utgår ifrån att inget parti vill stå som förlorare i det arbetet. Men nu är det upp till partierna att visa att man ställer upp för alla medborgare. Materialet finns, nu handlar det om den politiska viljan.

Nu återgår jag till att skrapa utemöbler och kratta tomten......

onsdag 15 april 2009

En härlig påskhelg med god mat och fester i glada vänners lag. Dessutom jobb, jobb, jobb, men av det annorlunda slaget. Vem har kommit på att man skall köpa utemöbler i ädelträ, även om det odlats på ett ekologiskt riktigt sätt. Jag stod i två hela dagar och skrapade, slipade och oljade utemöbler. Jobbigt men det blir snyggt och håller halva sommaren....
Politiken är något som man också förundras över. Vid regeringsskifte så växer fd.statsråd ut till fullfjädrade oppositionspolitiker på några minuter. Det måste vara ett fasligt tungvrickande innan de kan gå från regeringsförsvarare till oppositionspolitiker. "Regeringen är handlingsförlamad, det räcker inte, Vi i oppositionen kräver större,starkare och mer offensivare satsningar" osv. Det blir lätt patetiskt. Senaste exemplet var Tomas Östros i går när han kommenterade regeringens vårbudget. Allt är regeringens fel och minsann hade vi bara haft en socialdemokratisk regering hade vi inte haft några problem och ingen finansiell kris.... HALLÅ, väx upp bli lite vuxen. Den dag som man faktiskt kan ge cred till motståndarna ( i alla fall lite) så tror jag att förtroendet för politiken kan växa sig starkare. Men så länge de beter sig som dem gör så raseras förtroendet. Och dem gör det själva....Väljarnas intelligens underskattas så å det grövsta att man kan bli förbannad...
Ps Och alliansen är tyvärr inte speciellt mycket bättre...Ds

söndag 5 april 2009

I veckan var jag på informationmöte i min 14-årige sons skola. Bakgrunden är att det är stökigt i skolan och att det förekommer gängbildningar, misshandel, och stora slagsmål mellan skolor i Bromma. Skolan har börjat samarbeta med Lugna Gatan ett projekt som drivs av Fryshuset med Anders Carlberg i spetsen. Det var tre intressanta och kunniga personer från Lugna gatan som kom till mötet. En som hade en bakgrund som fotbollshuligan och fd. medlem av Firman boys, en som hade gått från att vara mobbad till att själv bli mobbare samt en fd polis. Det dem berättade innebar att en helt ny värld öppnade sig för de 50-talet föräldrar som hade kommit till mötet. Aningslösa föräldrar som tror att deras barn fortfarande är barn som lever ett tryggt liv. På ett par timmar kan man genom en SMS-lina skrapa ihop 150 tonåringar för att sedan slåss mot en annan skola. Han som hade gått från att vara mobbad till att bli mobbare berättade hur han rättfärdigade sitt mobbande med att han själv hade varit mobbad. Men han mobbade inte sina tidigare mobbare. Nä, dem blev hans kompisar som han sedan mobbade andra oskyldiga tillsammans med. Lugna Gatan betonade vuxenvärldens ansvar och att vi i alldeles för hög utsträckning abdikerar som tonårsförälder och inte riktigt vet vad barnen sysslar med. Jag tror att det är fler föräldrar som borde ägna mer tid till att diskutera dessa frågor och öka kunskapen om i vilken miljö som deras barn befinner sig i. SVs satsning på Familjeverkstan är ett utmärkt redskap som fler, även tonårsföräldrar, borde ägna tid åt. Det är genom diskussioner med andra och den kunskap som t ex Lugna Gatan representerar som vi kan ge barnen en trygg uppväxt.

torsdag 2 april 2009

Idag var jag på riksdagen för ett seminarium som anordnades av Folkbildningsrådet. Anledningen var att man genomfört en utvärdering av hur det nya statsbidragssystemet hade implementerats. Kanske inte speciellt "sexigt" men ett livsnödvändigt seminarium. Det nya systemet infördes 2007 och har verkat i två år. Utvärderingen hade gjorts av två forskare vid Linköpings Universitet. Kritiken var bedövande gentemot Folkbildningsrådet. Det var glädjande (obs ingen skadeglädje!) eftersom SV tillsammans med 5 andra studieförbund var kritisk redan 2006 både till fördelningsmodellen men också mot rådets bristande lyhördhet för avnämarnas(dsv studieförbunden själva) synpunkter. Nu ändrar man redan i systemet och beslutat att göra en total översyn under 2009. Det genomgående temat var att vi måste få ett system som är förståeligt för oss som arbetar i studieförbunden och att det är ett system som alla kan leva med. Det innebär inte att alla skall vara nöjda men att alla kan acceptera och förstå. Så har det inte varit nu. Jag önskar den nya beredningsgruppen lycka till. Vi skall medverka att det blir ett bra system..