onsdag 27 maj 2009


Små barn-små bekymmer, Stora barn-stora bekymmer är ett gammalt talessätt som för mig har fått förnyad aktualitet. Med en 16 - och en 14-åring son hemma, så vet man att man lever! Som far är man töntig, vet inte speciellt mycket och är allmänt en kravmaskin som tycker att sönerna kan hjälpa till hemma, i vart fall plocka upp efter sig. Att dem äter som hästar är heller ingen överdrift. Man fyller kylskåpet som sedan länsas på allt för att sedan höra dem morgonen efter stå och klaga på att det inte finns frukostmat.
- Men snälla du måste ha ätit upp yoghurten igår kväll, försöker man desperat anföra som skäl. Men den typen av argument verkar inte gå in i dessa hormonstinna skallar.

En morgon i veckan möttes jag av en stort anslag på kylskåpet där det stod

Fyll på kylskåpet

Det är fucking tomt!

Då blir man bara matt....

Annars så förundras man både över Expressen och Wanja Lundby Wedin. Hur kan den ansvarige på Expressen släppa igenom bilder och text som inte alls föreställer Wanja. Vilken dundertabbe. Skulle vara intressant att avlyssna samtalet på redaktionsmötet efteråt. Och som efter Riva del Sol- avslöjandet nu också visar att hennes man har varit anställd på LO trots pension vid 60 från Metall. Men då kanske det inte var så farligt att han åkte med till Italien. Det måste ju betraktas som en tjänstresa.............

I morgon bitti träffar vi Riksteaterns ledning tillsammans med Kjell och Suzanne från Moomsteatern för att diskutera ett eventuellt samarbete. Tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning både till scenen och publiken är utgångspunkten för vår diskussion. Skall bli spännande och se om SV kan bidra till att synliggöra den diskriminering som finns i det svenska samhället!

tisdag 19 maj 2009

Folkbildningen behövs den 7:e juni!



”SV hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön.”
Så formulerar vi SVs vision. En vision som säger att vi folkbildare är en viktig kugge i samhällsbygget och aktivt medverkar till att stärka människors demokratiska deltagande.
Den 7:e juni är det val till Europaparlamentet (EP-valet). Låt oss använda vår vision för att se till att många använder sin medborgerliga rättighet och röstar i EP-valet.
Sex av tio beslut som fattas i kommuner och på regional nivå berörs direkt eller indirekt av beslut som EU fattat. Det som händer i EU berör i allra högsta grad dig och mig som medborgare i vår lokala miljö.
Som folkbildare har vi ett särskilt ansvar att ge medborgarna insikt för att skapa en åsikt. Det bygger hela vår värdegrund på. Förutom den grundläggande demokratiska skyldigheten och rättigheten att använda rösträtten ser jag ytterligare tre viktiga anledningar för oss som folkbildare att engagera oss i EP-valet
- Mörkerkrafter, som tvärtemot vår vision om alla människors lika rätt och värde, satsar hårt på att ta plats i Europarlamentet. Dessa krafter gynnas av ett lågt valdeltagande
- Bara var fjärde person under 25 år röstade i förra EP-valet. Vi Unga med flera ungdomsorganisationer har utbildat 300 valambassadörer med uppdraget att fördubbla valdeltagandet. Det är en viktig demokratisk signal som vi skall stödja
- SV har som enda studieförbund satsat på att ta fram ett material på lättläst svenska för att ge fler möjlighet att kunna sätta sig in i vad valet betyder. En stor demokratisk insats.
Traditionell folkbildningsverksamhet i studiecirkeln, dialogmötet och kulturarrangemanget är fantastiska verktyg i det demokratiska arbetet. Låt oss använda oss av dessa för att göra EP-valet den 7:e juni till en demokratisk framgång.
Sprid detta budskap gärna till styrelser, organisationer, cirkelledare och deltagare i vår verksamhet!
Hälsar Anders, som röstar den 7 juni! (på vad och vem är en valhemlighet!)

onsdag 13 maj 2009

Attentaten mot flyktingarna i Vännäs, Västerbotten upprör säkert de flesta. I denna lilla ort växer en pöbel fram som både psykiskt och fysiskt misshandlar människor bara därför att de kommer från ett annat land och är flyktingar. Detta är tyvärr främlingsfientlighetens rätta ansikte! Nu arrangeras motdemonstrationer och solidaritetshandlingar för flyktingarna av olika slag. Det är bra! Civilsamhället reagerar och slår tillbaka på sitt sätt. Men är det några som verkligen vågar ta ett steg längre och ställa frågan: Varför händer detta och varför i det lilla fridfulla Vännäs?
Studieförbundet Vuxenskolan gör det och bjuder in till ett dialogmöte i Vännäs med stressforskaren och psykologen Solvig Ekblad, Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet, som i sin forskning arbetar just med frågan om med- och motkrafter i flyktingmottagandet.
- Det som hänt i Vännäs kan hända också på andra ställen. Vi tar inte till vara den kunskap som finns och har inte en strategi för mottagande som omfattar alla. Det blir lätt ”vi och dom”, Nyckelbegrepp är dialog, respekt och värdighet i mottagandet. Det är ett ansvar som gäller oss alla och inte bara de kommunala tjänstemännen, säger Solvig Ekblad.
Detta är vad jag skulle säga är en klassisk bildningsuppgift. Att snabbfotat tas sig an en aktuell och engagerande samhällsfråga och ta den en bit till efter de spontana solidaritetsaktionerna. Jag är glad att SV i denna fråga kunde agera snabbt för att föra en dialog om vad som händer och varför.. Tyvärr finns det alltför många tillfällen vi inte gör det. Hoppas att detta exempel kan inspirera andra avdelningar till att snabbt ta tag i angelägna samhällsfrågor!

lördag 9 maj 2009

Nyss hemkommen från Centerpartiets riksstämma är jag något konfunderad. Det är underligt att detta parti håller ihop eftersom konvulsionerna kring partiledningens omsvängningar i viktiga frågor har varit dramatiska. I vissa frågor är partiet så långt ut till höger att Anders Borg och Sven-Otto Littorin framstår snarast som socialdemokrater på vänsterflygeln. Det finns stora ideologiska och kulturella skillnader inom partiet som har gjort att Centerpartiet gått från att vara ett homogent parti till att hetrogent. En äldre medlem gick upp i kärnkraftsdebatten och vittnade att han och många andra inte kände igen partiet och att medlemstalet hade gått från 400 och att de senaste årsmötet hade besökt av fem medlemmar som alla frågade sig: vilket parti kan vi rösta på nästa gång?. Maud Olofsson balanserar på en knivskarp egg, men det verkar som hon har majoriteten av de dryga 500 ombuden med sig i alla fall. Men var rädd om de traditionella kärnväljarna!

Vi som var där från Studieförbundet Vuxenskolan kunde i alla fall konstatera att det fanns åtskilliga stämmoombud och besökare som har sin hemvist även i SV. Mängder av kontakter knöts som är strategiskt viktiga. Vi agerade på stämman när de skulle ta yttrandet över den framtida kulturpolitiken. Dessvärre var partistyrelsen förslag inte speciellt framåtsyftande, i och för sig helt korrekt och bra, men det verkar som att Centerpartiet undgått förslaget till en ny kulturpolitik som kulturutredningen lagt fram.

Till slut: på tåget hem satt jag i restuarangvagnen när en stressad Carl-Jan Granqvist satte sig ner bredvid mig vid Enköping. Han beställde köttfärsbiff med potatismos!!!! och en Loka, som han glatt mumsade i sig. Jag satt alldeles hänförd av att se denne gourmet äta denna värmda och färdiglagade mat. När han var klar tog han fram en kanelbulle ur en Ica-kasse som han vördsamt skrapade bort pärlsockret på. Carl-Jan Granqvist fick 2003 års folkbildningsstipendium av Studieförbundet Vuxenskolan för sina folkbildande insatser på mat- och folkhälsoområdet.