tisdag 23 juni 2009

Om konsten att slå ut produktionskapaciteten på stora delar av ett kontor

Idag på morgonen fick jag ett mejl från en kollega på jobbet som upplyste mig om att jag hade en intressant video som han ville visa för mig. Det kluriga var att jag behövde installera Adobe Flash Player 10.37 för att visa den. När jag fick upp att det var en okänd utgivare av programmet anade jag ugglor i mossen och avbröt installationen. Det skulle vara fler som gjort det. Jag gick in på Adobes hemsida om laddade ner den korrekta versionen av version tio och försökte sedan att ladda ner filmen utan framgång. Då la jag av. Kollegan klagade sedan på att han fått en trojansk häst i sin dator. Med tiden kom det fler som klagade över att mejlsystem och internet inte fungerade. Vad hade de gemensamt. Jo, dem hade laddat ner den mystiska programvaran för att se kollegans film. Plötsligt upphörde stora delar av verksamheten eftersom ingen kunde kommunicera med omvärlden. Vad kollegan heter? Det är inte så intressant men jag kan ge några ledtrådar, skägg, inget eller lite hår, arbetar som presschef och bor nära en golfbana söder om Umeå.......

Slutsatsen är att vi är beroende av internet för vår kommunikation och att det är svårt att återgå till gåspennan och att det viktigt att välja sina vänner på Facebook med omsorg....

måndag 15 juni 2009

Idag har det varit en dag fylld med debatt, debatt, debatt. Vi har färdigställt en debattartikel där vi argumenterar mot kollegorna i ABF som sågar kulturutredningen jämns med fotknölarna och ställer sig på konstnärskollektivet sida mot de insatser som civilsamhället organisationer, däribland studieförbunden, gör på kulturområdet. Studieförbundens verksamhet runt om i landet är grunden för kultur för hela landet och människors eget kulturskapande. Håller ABF på att bli ett lydigt instrument för socialdemokratin och Leif Pagrotsky? Tyvärr går de helt fel i den kulturpolitiska debatten och hävdar att det handlar om klasskamp! Vilket nys!

Sidachefen hade ett inlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag. Vi har skickat ett svar som vi hoppas att SvD tar in som har följande innehåll:

Biståndsviljan är förvisso hög som Sidachefen konstaterar, men samtidigt visar andra undersökningar att biståndsviljan hos yngre minskar. Och det oroar alla oss som ser ett egenvärde i att stärka solidaritetstanken. Global solidaritet är ett fundament i den gemensamma värdegrund som bygger vårt demokratiska samhälle. Samtidigt vet vi att solidaritetstanken aldrig kan tas för given. Precis som med demokratin måste den ständigt erövras. För det krävs breda informationsinsatser för att stimulera samtalet vid möten och arrangemang, skolor och runt köksbordet, men framförallt många människors frivilliga engagemang.

Med den kunskapen är det obegripligt att följa hur Sida nu väljer att agera i förhållandet till oss i folkrörelsesverige. Stödet till biståndsinformation har reducerats kraftigt för flera organisationer och tagits bort helt för andra. Dessutom ställs så höga krav på återrapportering att en alldeles för stor andel av de begränsade resurserna binds i byråkrati istället för att gå till verksamhet.

Vi ser fram emot att Sida lägger om sin inställning till civilsamhället och återigen förstår att ett nära samarbete och dialog med folkrörelsesverige är ett effektivt sätt att nå målet. Folkrörelsesveriges engagemang byggt på tiotusenstals ideella insatser är så mycket mer kostnadseffektivt än annonskampanjer finansierade av myndigheter.

tisdag 9 juni 2009

Har varit bortrest sedan måndagmorgon och tillbringat två dagar med SVs förbundsstyrelse och har därför inte kommenterat EP-valet. Framgångar för Folkpartiet (en av SVs grundorganisationer). Men ärligt talat är det inte ett fattigdomsbevis att man tvingas "damma" av Marit Paulsen som förstanamn. Ok, hon är en röstmagnet och det visar valresultatet på, men har inte man andra att komma med? Framgångar för Miljöpartiet, tack vare en tydlighet i klimatfrågan vilket kräver respekt tycker jag. Kräftgång för socialdemokraterna, moderaterna, Centern, Kristdemokraterna (trots att dem dammat av Alf Svensson) samt glädjande nog Vänsterpartiet. Det visar i alla fall i detta val att farhågorna om en utveckling till ett tvåpartisystem kom på skam. Men jag är inte säker på att detta resultat smittar av sig på riksdagsvalet om ett drygt år.

Framgångarna för Piratpartiet visar att de etablerade partierna underskattat integritetsfrågorna och att de tyvärr visar att de inte förstått att detta är viktigt för en stor del av befolkningen som lever till stor del med och av internet, sociala medier osv. Detta kommer att leva kvar i samhällsdebatten, var så säker! Hoppas SV kan ta tag i denna fråga på ett tydligt sätt i sin samhällsaktörsroll och folkbildanderoll. SV ska kanske söka samarbete med Piratpartiet??

Tack och lov visade svenska folket att de avvisade Sverigedemokraterna i detta val, men fortsätt bekämpa deras politik och mota dem i grinden till riksdagen.

Valdeltagandet gick upp vilket var en demokratisk framgång. Som Julia Färjhage sa på förbundsstyrelsen. Nästa gång kanske fokus skall ligga på de olika partigrupperingarna i Europaparlamentet som de svenska partierna ingår i och vilka skillnader i uppfattningar som finns mellan dem. Då kanske vi hade fått fram tydligare skillnader mellan de svenska partialternativen, vilket inte var tydligt...

tisdag 2 juni 2009

Nyhetens behag eller konsten att ha något berätta!

Jag har nu skrivit blogginlägg sedan mars månad. När jag tittar på statistiken ser jag följande:

Mars 12 inlägg
April 12 inlägg
Maj 6 inlägg

Håller jag på att lägga av mig eller hittar jag inte rätt ton eller tappar jag engagemanget efter nyhetens behag? Svårigheten att veta vilket, men jag trampar på.......

Hade ett mycket bra möte mellan Riksteatern, Moomsteatern och SV förra veckan. Slutsatsen är: Vi skall börja jobba tillsammans med att föra ut Moomstetaerns produktioner runt om i landet med start i Skåne, vilket känns jättebra! Tillgängligheten för personer med intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar till både scenen och till goda kulturupplevelser är en hjärtefråga för mig och SV. Kjell och andra på Moomsteatern har synliggjort det på ett bra sätt för mig. För några år sedan var det helt otänkbart att personer med funktionsnedsättning hade möjlighet att få en adekvat och proffesionell teaterutbildning. Det är möjligt nu tack vare Moomsteatern! Jag är stolt över det samarbetet vi har.

Min son kände både och efter att jag lade ut hans lapp på kylskåpet Fucking tomt. Stolt eftersom "syns man så finns man" men också lite pinsamhet att man exponerar hans kravfyllda inställning till föräldraskapet....

Förra veckan innehöll också ett bra möte med regionsordförandena i SV. Vi fick en bra genomgång från en av SKL:s ekonomer om utvecklingen av kommunernas och landstingens/regionernas ekonomi. Det var ingen munter redovisning med miljarder i underskott de närmaste åren. Detta påverkar folkbildningsorganisationerna helt klart och vi måste vara på "tårna" och för att försvara anslagen till folkbildningen och argumentera för vilken samhällsnytta vi gör- Folkbildningen kommer att ställas mot höftledsoperationer helt klart!