måndag 26 oktober 2009

Globaliseringen på familjenivå

I helgen gifte sig min äldste son. Ett fantastiskt trevlig tillställning på alla sätt. Men blandningen bland de 135 gästerna skvallrar om att vi lever i en allt mer globaliserad värld. Till bröllopet kom det gäster från USA, Guatemala, Israel, Skottland, England, Tyskland, Kroatien, ja ända från Ångermanland. Även själva vigseln som gick av stapeln på Skeppholmens folkhögskola var en sällan skådad blandning. En borgelig vigselförrättare (en gammal arbetskamrat till mig Carita Wallman Larsson, även aktiv inom SV) fick hålla ceremonin på både svenska och engelska och vigseln avslutades med några judiska traditioner eftersom bruden är judinna. Brudgummen skulle krossa ett glas och efteråt utbröt en vild dans till kletzmermusik. Det var lite mer fart i den vigseln än ett traditionellt svenskt kyrkobröllop! Det som också var fantastiskt var att både bruden och brudgummens anfäder kom till Sverige samtidigt i slutet av 1800-talet som judiska flyktingar från Ryssland och bodde inte långt från varandra på Klippgatan på Söder. Nu är cirkeln sluten.......

tisdag 20 oktober 2009

UR back on track?

Träffade idag den nye VDn för Utbildningsradion Erik Fichtelius för att diskutera på vilket sätt som UR och studieförbunden kan hitta ett bra samarbete. Blev väldigt positivt överraskad över mötet. Han betonade att public service har en mycket stark ställning i Sverige över blockgränserna och att det nu finns politisk enighet om att Utbildningsradion skall även framledes vara ett självständigt bolag, men att utmaningen är att bli relevanta för de som sysslar med bildning och utbildning.
Hans vision är att UR skall var ett ledande företag för bildning och utbildning.
Han pekade på behovet av omstruktureringar i företaget och angav tre utmaningar som blir avgörande hur framgångsrik UR kan bli:

Användbarheten. Hur kan man paketera URs program på ett relevant sätt för användarna?

Webben. Hur kan UR nyttja webben på ett tydligare sätt och jämförde med att SVT Play kommit mycket längre i sin utveckling än UR

Kunskapskanalen. Där kunde han presentera att den 18 januari 2010 kommer Kunskapskanalen ha samma sändningsplats som SVT 24. På dagarna har SVT24 utsändningar från riksdagen och Rosenbad men mellan 16 och 19 samt helgerna har Kunskapskanalen sändningsrätten. han efterlyste ett samarbete kring föreläsningar runt om i landet som kunde få en större publik genom UR och Kunskapskanalen.

En intressant nyhet (i alla fall för mig) var att på I Tunes finns en knapp som heter I Tunes U som är ett samarbete med världens ledande universitet, Berkley, Oxford, UCLA osv om att sända ut föreläsningar. UR är beredda att ta på samordningen av en svensk satsning eftersom man måste garantera minst 250 förelsäningar varje år. Detta skulle vara en möjlighet för SV och FORES att få en än större publik internationellt...
Spännande möjligheter öppnar sig för folkbildningen...

lördag 17 oktober 2009

Bevare oss för Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraterna har valt en kvinnlig vice ordförande på sin kongress, förmodligen i hopp att tvätta bort stämpeln som ett mansdominerat parti. Men denna kvinna är tillsammans med sin man de som är Sverigedemokraterna i Landskrona, den kommun som partiet tog 23 procent i förra kommunvalet. Och som folkpartiet med Torkel Strandberg i spetsen ger legitimitet åt i kommunen genom att regera med SDs goda minne. En kommande svensk Pia Kjeersgaard kanske, som också är dömd för förtal av politiska motståndare.

Man försöker febrilt att tvätta på stämplen som ett invandrarfientligt parti men lyckas särdeles dåligt. Göran Hägglund sågas från höger och anklagas av Jimmie Åkesson för att han inte vågar ta tag i invandrarfrågan som "verklighetens folk" talar om vid köksbordet. Årets säljsuccé på kongressen är t-shirten med texten " Ge oss Sverige tillbaka".

Apropå Göran Hägglund, han har tydligen med sitt tal lyckats med två saker. Ett har han lyckats reta upp kultureliten och ge dem den luft de behöver för att komma in kulturdebatten. Det andra är att han ger bränsle till de invandrarfientliga rörelserna i landet. Hägglund har fått en hjärtevän i Jimmie Åkesson som han förmodligen inte vill ta med tång i. Men som man bäddar får man ligga, som det gamla talessättet lyder..Har kristdemokraterna anträtt den den långa marschen mot det avgrundsdjupa högerdiket.....

torsdag 15 oktober 2009

Dole ner i brygga!

Tidningarna uppger idag att bananjätten Dole drar tillbaka sin stämningsansökan mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.
I filmen Bananas! berättar Gertten om en Los Angeles-advokats kamp för flera tusen nicaraguanska fruktarbetare. Dem som har arbetat för Dole anklagar företaget för att ha skadat dem genom att använda ett förbjudet växtgift.
Dole ville inte att filmen skulle visas och lät i juli stämma Gertten för förtal. Processen skulle ha startat i USA den 8 oktober, men enligt uppgift sköts den först upp och nu lägger man ner stämningsansökan. Flera riksdagsledamöter har engagerats sig i denna viktiga yttrandefrihetsfråga i ett angeläget ämne där multinationella suger ut fattiga i tredje världen. Heder och dem och deras agerande ligger helt i linje med de åsikter som finns i SVs nya idéprogram. Jag hoppas att vi, via våra dialogmöten (SV Arena), kan erbjuda en dialog hur vi som vanliga konsumenter kan välja alternativ för att få de multinationella företagen ner i brygga så att de uppför sig på ett anständigt sätt och ge en marknad för rättvisa produkter.

tisdag 13 oktober 2009

Stoppa klimathotet!

I veckan har alla Vuxenskolans cirkelledare fått ett brev med uppmaning att själv skriva under och uppma na sin deltagare att skriva under kampanjen www.2grader.se. Jag blir glad när jag läser på hemsidan en underskrift av Rolf Klang, Lerum. " är cirkelledare i Vuxenskolan. Jag skall aktivera gruppen att skriva under". Roligt, och hoppas att många cirkelledare gör som Rolf. Tar ett aktivt engamang i klimatfrågan.

måndag 5 oktober 2009

Heja svensk polis!!

Läser i tidningen att Stockholms polishelikoptrar kommer inom kort att inte kunna flyga nattetid. Från och med 2010 träder ett nytt arbetsschema i kraft som tar bort beredskapen på natten. Från kl 7 på morgonen är det möjligt att få upp en helikopter. Värdetransportrånet visar på en naivitet och revirtänkande inom svensk polis som jag inte trodde skulle få existera. Bra att Beatrice Ask ryter till, men vad gör polisledningen? Detta är skandal. Man får hoppas att tjyvarna går och lägger sig och inte är uppe på natten. Men fan trot!

I övrigt är det väl bra att Irland röstade ja till Lissabonfördraget äntligen... Det är märkligt att minnet är så kort. Genom medlemskapet i EU har Irland gått från att vara det fattigaste landet i Västeuropa till att, trots nuvarande lågkonjunktur, till att bli en välmående stat. Men det verkar drygt en tredjedel av befolkningen glömt bort.

söndag 4 oktober 2009

På väg hem!

Sitter på tåget på väg hem från SVs förbundsstämma och är rätt så trött. Längtar hem till familjen och min egen säng efter hotellsäng i 5 dygn. Sveriges största folkbildningsmöte med över 500 deltagare är avslutat och känner mig nöjd med resultatet. Efter en lång och intensiv debatt kunde stämman anta ett nytt idéprogram som i allt väsentligt följde styrelsens förslag. Många nya utmaningar finns i programmet. Idag delade vi ut SVs folkbildningsstipendium till Kjell Stjernholm, Moomsteatern och vi visade också en en video från en av teaterns föreställningar. Mycket bejublad och uppskattad pristagare!
Deltagarnas engagemang både i debatten på stämman och på festerna visar att SV är en folkrörelse och folkbildningsorganisation att räkna med i framtiden.