måndag 27 september 2010

Nu när svallvågorna börjar lägga sig

Så här en vecka efter valresultatet börjar de värsta svallvågorna att lägga sig. Alliansens seger kom i skymundan av Sverigedemokraternas intåg i den svenska riksdagen. Media har blåst upp det till sådana orimliga proportioner hela veckan. KAOS HOTAR lyste det på löpsedlarna. Alliansens företrädare såg alla ut som ledsna hundar (inte bara Reinfeldt)Hallå Ni vann valet och blev återvalda vilket är ytterst sällsynt att en borgelig sittande regering gör. Att Sverige har en minoritetsregering är inget ovanligt heller. Det som nu gäller är att marginalisera Sverigedemokraternas inflytande över politiken och inte göra som man gjort i Danmark, anpassa politiken till de främlingsfientliga.

I veckan hade vi förbundsstyrelse med SV i Göteborg där valresultatet givetvis stod i centrum för diskussionen. Har folkbildningen och studieförbunden varit tillräckligt aktiva i bekämpandet av det främlingsfientliga och rasistiska är en fråga som självkritiskt måste ställas. Jag tror att vi måste intensifiera våra ansträngningar att ge människor kunskap och argument och våga stå upp för humanismen och att alla människor är lika värda. Nu har vi chansen att vässa vår förmåga att ordna mötesplatser där människor får diskutera dessa frågor.

Det är inte invandringen som är problemet utan utanförskapet, har någon klok person sagt. Därför måste studieförbunden och särskilt Vuxenskolan öka sin närvaro i områden där utanförskapet är som störst. Det är en utmaning och ett av skälen till att vi nu står inför den största organisatoriska förändringen i detta studieförbunds dryga 40-åriga existens.

söndag 19 september 2010

Äntligen valdag och skön höst!



Hade bestämt för att vara först med att rösta i vår vallokal varför jag var där redan vid 8 när den öppnande. Men det sket sig för några pigga pensionärer var före mig. Alltnog så är det en särskild känsla att gå och rösta. Jag förstår folk förr i tiden när de klädde upp sig på söndagen och gick och röstade. Det är lite av en högtid att utöva både sin medborgeliga rättighet men och som jag ser det plikt. Vi tappar lätt perspektiven och tar demokratin för givet. Många som kommer från andra länder tycker att vi i Sverige är lite slarviga inför ett val.Dessa har oftast en bakgrund i länder där demokratin är skör eller lyser totalt med sin frånvaro. Jag hoppas på ett högt valdeltagande och att Sverigedemokraterna inte kommer in.
Det är knappast någon hemlighet att Alliansen fick min röst och jag hoppas givetvis på 4 år till med nuvarande regering. "Vi som inte kan vänta" har varit en s-slogan i valet. Jag kan gladeligen vänta 4 år till och ännu gärnare längre. Sverige är inne på rätt väg.

En skön höst söndag för övrigt där förmiddagen ägnades åt att åka ut till Tyresta nationalpark för att plocka trattkantareller och dricka kaffe i denna fantastiska skog. Ett starkt skydd för nationalparkerna behövs för att ge oss möjlighet att kunna röra oss ute i naturen.

Middag? Det blir givevis trattkantarellsoppa och sedan en svettig valvaka. Nu är det bara att vänta till 10-tiden då valresultatet kan skönjas.....

fredag 17 september 2010

Känner stolthet

Det är ofta man känner stolthet att vara engagerad i Sveriges främsta studieförbund. Detta initiativ som region Stockholm-Uppsala är inget undantag

Studieförbundet Vuxenskolan genomför under helgen fem stora arrangemang för att få unga förstagångsväljare att rösta i valet. Från scenen framförs Stockholms bästa hiphop mixat med lokala partiernas förortsvisioner. Vid tidigare val genomfördes liknande arrangemang av Studieförbundet Vuxenskolan som lockade många nya väljare.
Bland artisterna på scenerna runt om i Stockholm finns några av de största inom svensk hiphop, som Ison och Fille, Mohammed Ali, Panetoz, Carlito, Pato Pooh och Gorilli som tillsammans med ett stort antal lokala artister kommer att uppmana besökarna att använda sin röst, oavsett val av parti.
- Vi vill göra politiken tillgänglig för unga människor så att de förstår vikten av sin röst på söndag, säger projektledaren Joni Lindgren.
Studieförbundet Vuxenskolan samlar hundratals unga hiphop-musiker i sin verksamhet i Stockholms förorter där musikskapande, personlig utveckling och delaktighet i demokratin är grunden.
Besök gärna våra lokala aktiviteter
Alby centrum, den 17 sep, kl.18.00–22.00
Skogås torg, den 17 sep, kl. 18.00–22.00
Husby (i anslutning till Kista Loppet - spring och rösta) den 18 sep kl. 12.00–16.00
Haninge Ungdomenshus, 18 sep kl. 19.00–23.00
Hus1, Järfälla, 18 sep kl. 18.00-22.00

SV gör skillnad - helt klart.

torsdag 16 september 2010

Nu gäller det!

Sverigedemokraterna är ytterst nära att tas sig in i riksdagen, vilket jag och många beklagar om det skulle bli verklighet. Nu gäller det att mobilisera alla demokratiska krafter att gå och rösta på söndag på ett parti som står för värderingar om alla människors lika värde och rättigheter. Sverigedemokraterna står för en människosyn som inte är förenlig med det toleranta, humanistiska Sverige som jag känner. Tyvärr spelar de motdemonstranter som utövar odemokratiska metoder för att begränsa SD möjlighet att göra sin röst hörd precis i det spelet som SD vill. Dem vill framstå som martyrer som motarbetas av den politiska eliten i alla lägen. Låt dem göra sin röst hörd och lita på att sveriges befolkning är kloka nog att inse att deras politik och historiebeskrivning är falsk.
Eller som Mikael Tornving säger i en av filmerna som producerats av elever på RMI Berghs "Sverigedemokraterna känns väldigt osvenskt"---

Rösta på Söndag och rösta på ett parti som står för demokratiska ideal.....

onsdag 8 september 2010

Frihet även för vuxna på utbildningsområdet!

I Alliansens valplattform står att läsa: ”Alliansen vill pröva möjligheterna att förverkliga en valfrihetsmodell för vuxenutbildningen.” Jag utgår ifrån att detta skall tolkas som att Alliansen äntligen är beredd att genomföra den sista stora frihetsreformen på utbildningsområdet. Det är verkligen på tiden.
Behovet av insatser för vuxna i alla åldrar till fortlöpande fortbildning, det vi också kallar livslångt lärande, är stort. Utbildning är ett konkurrensverktyg för såväl den enskilde som för samhället i stort och utgör förutsättningen för tillväxt. Det handlar såväl om att klara nya krav som arbetslivet ställer, som att växa som människa och därmed stå starkare i en föränderlig värld.
Utbildning är nyckeln i morgondagens sysselsättningspolitik. Kompetensutvecklingen måste vara "livslång och systematisk". De länder som inte väljer att prioritera uppbyggnaden av system där utbildning och lärande på arbetsplatserna kombineras med regelbundet återkommande utbildningsinsatser också utanför arbetsplatsen kommer att förlora i konkurrenskraft och därmed i välfärd.
Ingen regering – oavsett färg eller sammansättning – kan blunda för detta och jag noterar att båda regeringskonstellationerna lyfter fram behovet av ökade insatser men det får inte stanna vid bara ord och vackra fraser. Det handlar om att använda hela arsenalen – inklusive studieförbunden och folkhögskolorna - men också att myndigförklara vuxeneleverna på samma sätt som gäller för ungdomsskolan. Med andra ord rätten för fler vuxna – oavsett det handlar om deltagare i särvux, svenska för invandrare eller övrig vuxenutbildning – möjlighet till ett fritt val. Fritt val är en garanti för ökad kvalitet i utbildningen.
Frivuxutredningen presenterade redan våren 2008 förslag om fri etableringsrätt också för vuxna, men av det ”bidde det inte ens en tumme”. Det är en skamfläck på regeringens annars ganska offensiva utbildningspolitik att man inte vågat eller velat genomföra en frihetsreform på vuxenutbildningsområdet.
Utbildningsminister Jan Björklund (fp) förklarade då – 2008 - den uteblivna reformen med att så mycket annat låg i ”pipeline”. Nu har två år gått och det mesta har kunnat ”bockats av” på alliansens utbildningspolitiska åtgärdsprogram. Se nu till att genomföra den sista stora frihetsreformen på vuxenutbildningsområdet. Det är i allra högsta grad en reform i liberal anda.
Jan Björklund och Maud Olofsson – gör slag i saken och se till att Alliansens valmanifest förverkligas. Att den luddiga formuleringen att Alliansen ”…vill pröva möjligheterna…” ersätts av ”Det är en självklarhet i ett liberalt samhälle att också vuxna ges möjlighet att själva välja anordnare inom vuxenutbildningen”.
För oss som jobbar i folkbildningen är vuxenutbildningen en gammal och känd arena. Att ge individen, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, nya vägar och insikter och att erbjuda utlandsfödda utbildning i svenska, handlar det för oss om att utveckla individen som demokratisk medborgare.
För oss är också rätten till ett livslångt lärande och frihet att välja utbildningsanordnare en viktig del i en liberal bildningssyn. Det handlar både om frihet för individen och att fritt val är en garant för kvalitet.
I de rödgrönas värld är inte frågan att liberalisera vuxenutbildningen aktuell. Där är det Komvux som är ledstjärnan och det offentligas makt skall bibehållas. Alliansregeringen har möjligheten att visa framfötterna. Missa inte chansen.