onsdag 16 mars 2011

Unga folkbildare om framtiden

Läser just nu en intervjuskrift om folkbildningens idé och framtid som Folkbildningsförbundet tagit fram. När vi hade arbetsutskott gjorde Berit Danielsson oss uppmärksam på redaktörens efterord. Det var faktiskt en lysande beskrivning av vad folkbildning är. Den lyder så här:

"Folkbildning för mig är att säga ja till framtiden. Det är att våga tro på någonting mer. Att livet fortsätter. Att världen är större än bara det omedelbara. Att det finns nya upptäckter runt hörnet. Folkbildningär att våga utmana sig själv. Att våga öppna sig och möta andra. Att växa tillsammans. Delta i en process. Folkbildning kan vara att bryta ett mönster, att tillåta sig att finnas till. Att unna sig ett sammanhang.
Folkbildning är att törsta efter kunskap. Att söka information. Att belönas med insikt.
Folkbildning är också ett verktyg. Ett vapen. En väldig kraft.Folkbildning är ett fordon mot framtiden - ett sätt att skapa förändring, ta plats, få inflytande, påverka och skapa turbulens".

Kan folkbildning beskrivas på ett bättre sätt?

onsdag 9 mars 2011

Regionchefsmötet

Har varit på Sånga Säby i två dagar och träffat SVs regionchefer. Den stora frågan var givetvis den organisationsförändring som vi står mitt uppe i.En viss frustration kunde anas i gruppen. Vi lägger ner regionerna och deras roll i framtiden är oviss. Vissa kommer att söka jobbet som nya avdelningschefer i de nya avdelningarna som omfattar de nuvarande länen. I Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer det att finnas fler avdelningar som i sin tur kräver att särskilda juridiska enheter bildas för att hantera det regionala uppdraget. Sammantaget är ändå bilden att förändringen av organisationen går som planerat och att det är ett fåtal konflikter som finns att lösas. På fredag har vi förbundsstyrelsens arbetsutskott som kommer att behandla en del av dessa problem i organisationsförändringen

måndag 7 mars 2011

Nu får det vara nog!



Konstaterar att det var två månader sedan som jag skrev ett inlägg på denna blogg. Skall jag lägga ner och skita i det här eller. Den spontana känslan är att det får vara nog. Men vid närmare eftertanke så blir det tvårtom. Jag skall intensifiera mitt skrivande och verkligen skärpa upp mig. Har haft 4 dagars sportlov med fru och yngste son och i år gick färden till Frankrike. På tre dagar besökte vi tre länder, Italien, Frankrike och Monaco. Det främsta skälet till denna resa var att besöka cirtusfestivalen i staden Menton nära den italienska gränsen och nära Nice och Monaco. Festivalen har hållits i 78 år årligen och många ton apelsiner och citroner används för att bygga dessa fantastiska skapelser som ni ser här bredvid.
Nu är man tillbaka i verkligheten och två dagar med våra regionchefer väntar ute på Sånga Säby för att stämma av organisationsförändringen och hur den löper.