torsdag 15 oktober 2009

Dole ner i brygga!

Tidningarna uppger idag att bananjätten Dole drar tillbaka sin stämningsansökan mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.
I filmen Bananas! berättar Gertten om en Los Angeles-advokats kamp för flera tusen nicaraguanska fruktarbetare. Dem som har arbetat för Dole anklagar företaget för att ha skadat dem genom att använda ett förbjudet växtgift.
Dole ville inte att filmen skulle visas och lät i juli stämma Gertten för förtal. Processen skulle ha startat i USA den 8 oktober, men enligt uppgift sköts den först upp och nu lägger man ner stämningsansökan. Flera riksdagsledamöter har engagerats sig i denna viktiga yttrandefrihetsfråga i ett angeläget ämne där multinationella suger ut fattiga i tredje världen. Heder och dem och deras agerande ligger helt i linje med de åsikter som finns i SVs nya idéprogram. Jag hoppas att vi, via våra dialogmöten (SV Arena), kan erbjuda en dialog hur vi som vanliga konsumenter kan välja alternativ för att få de multinationella företagen ner i brygga så att de uppför sig på ett anständigt sätt och ge en marknad för rättvisa produkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar