tisdag 20 oktober 2009

UR back on track?

Träffade idag den nye VDn för Utbildningsradion Erik Fichtelius för att diskutera på vilket sätt som UR och studieförbunden kan hitta ett bra samarbete. Blev väldigt positivt överraskad över mötet. Han betonade att public service har en mycket stark ställning i Sverige över blockgränserna och att det nu finns politisk enighet om att Utbildningsradion skall även framledes vara ett självständigt bolag, men att utmaningen är att bli relevanta för de som sysslar med bildning och utbildning.
Hans vision är att UR skall var ett ledande företag för bildning och utbildning.
Han pekade på behovet av omstruktureringar i företaget och angav tre utmaningar som blir avgörande hur framgångsrik UR kan bli:

Användbarheten. Hur kan man paketera URs program på ett relevant sätt för användarna?

Webben. Hur kan UR nyttja webben på ett tydligare sätt och jämförde med att SVT Play kommit mycket längre i sin utveckling än UR

Kunskapskanalen. Där kunde han presentera att den 18 januari 2010 kommer Kunskapskanalen ha samma sändningsplats som SVT 24. På dagarna har SVT24 utsändningar från riksdagen och Rosenbad men mellan 16 och 19 samt helgerna har Kunskapskanalen sändningsrätten. han efterlyste ett samarbete kring föreläsningar runt om i landet som kunde få en större publik genom UR och Kunskapskanalen.

En intressant nyhet (i alla fall för mig) var att på I Tunes finns en knapp som heter I Tunes U som är ett samarbete med världens ledande universitet, Berkley, Oxford, UCLA osv om att sända ut föreläsningar. UR är beredda att ta på samordningen av en svensk satsning eftersom man måste garantera minst 250 förelsäningar varje år. Detta skulle vara en möjlighet för SV och FORES att få en än större publik internationellt...
Spännande möjligheter öppnar sig för folkbildningen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar