måndag 30 november 2009

Var det bättre förr?

Läser en intressant bok som heter FLYT - förbättringar i Sverige sedan sjuttiotalet skriven av Theodor Paues och Fabian Wallen, bägge födda 1974. Det var en tid enligt författarna då rosa telefoner var förbjudna, då havregrynsgröt var ett av de vanligaste maträtterna, då post till kvinnor adresserades till deras män och då utlandsresor var en lyx få förunnat. Det var ett gråare och fattigare Sverige. Det är en intressant läsning för alla som någon gång drömmer sig tillbaka och i en nostalgisk ton minns 70-talet i en skimrande rödgrön nyans. Innan avreglering, indiviualism och en allt mer omfattande globalisering.
Några exempel från boken: Palmemordet 1986. Journalisten Claes-Göran Kjellander, SvD var en av de första på plats. När han förstod att det verkligen var Palme som skjutits var det bråttom. Tidningen hade redan gått i tryck. Nu gällde det att stoppa pressarna, kalla ner en fotograf och ringa in folk. Men vart fanns närmaste telefon? Kjellander rusade till Hötorgets tunnelbanestation några hundra meter bort där det fanns ett tio-tal automater men samtliga ur funktion. Han fick vända och springa några hundra meter åt andra hållet, förbi mordplatsen och ner till biografen Grand där han till slut fick tag på en fungerande automat. Som tur hade man småpengar att ringa för. Det är 23 års sedan. Hur hade det sett ut idag?

Ett annat exempel ur boken. Sedan mitten av sjuttiotalet har den förväntade livslängden för svenska män ökat med sju år och för kvinnor med fem år. Om man sover åtta timmar om dygnet blir det lite drygt 40 000 extra timmar kvar för oss män att göra något roligt för. Om en man drabbades av testikelcancer på 70-talet var chansen att överleva nära noll. Idag är chansen att överleva hela 98 procent. Dödligheten i hjärt-och kärlskudomar har mer än halverats sedan 70-talet.

Slutligen en telefonshistoria igen: Televerket ägde verkligen telefonen på 70-talet och hade monopol. 1983 blev moderaternas partiledare Ulf Adelsohn polisanmäld. Han hade under en resa till Hongkong köpt en trådlös telefon och kopplat in den i jacket därhemma. Det var olagligt och den förre kommunikationsministern dömdes till 15 dagsböter a´20 kronor. Förbudet att ansluta andra än Televerkets telefoner till nätet fanns kvar till 1985. Det hade jag glömt. Läs boken!

lördag 21 november 2009

Nu duggar nomineringarna tätt

Uppstarten till nästa års val är i full gång. Nu mejslas kandidatern fram som skall vara partiernas ljus i rampljuset. Ett av socialdemokraternas dilemma är att de har inga kandidater, vid sidan av Mona Sahlin, som har någon lyskraft. Tråkiga Tomas Östros och han .... Eneroth är ju tråkigare och gråare än väggen i tunnelbanan. Det är möjligen därför som Tomas Bodström placeras som etta i Stockholm. Lyskraft-ja utseende-ja, fotbollsbakgrund- ja,advokat- ja- författare- ja, kyrkopolitiker-nja. Men är ju inte speciellt lysande politiskt, men drar säkert väljare till socialdemokraterna i ett hårt sargat Stockholm.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article6164043.ab

tisdag 17 november 2009

Cecilia Malmström-ett bra val!

Cecilia Malmström är ett utmärkt val som ny svensk EU-kommissionär. Med hennes bakgrund från bl a utbildingsväsendet och folkbildningen har hon stora möjligheter att lyfta fram de breda bildnings- och utbildningsfrågorna på den europeiska arenan. Europa behöver ett kunskapskapslyft där det livslånga lärandet sätta i förgrunden.
En kraftfull satsning på att lyfta den samlade bildningsnivån i Europa är en avgörande faktor att bygga demokrati. Det demokratiska underskottet kan bara mötas med aktiva insatser på att stärka medborgarnas självklara rätt till utbildning. Det borde vara ett prioriterat område för den nya svenska EU-kommissionären.
Utbildade medborgare är också viktigt för att möta den främlingsfientligheten som slagit rot i många europeiska länder inklusive Sverige....

fredag 6 november 2009

Europas Förenta Stater?

Nu är Lissabonsfördraget i hamn efter Irlands folkomröstning och att Tjeckiens president skrivit på fördraget. Svårt att förutspå vilka konsekvenser det får. 2 nya svenska parlamentariker i alla fall. En ny "president" och "utrikesminister" samt ett fortsatt förstärkt Europaparlament och en försvagad EU-kommission.

Men frågan är om detta är början på att skapa Europas Förenta Stater. Det är möjligt att jag inte kommer att uppleva det men frågan är om inte röster inom några decennier kommer att hävda att EUs president skall vara folkvald och på det sättet ge bränsle åt en ytterligare samordning av beslut. Svårt att säga om det är önskvärt eller inte men utvecklingen pekar dock i den riktningen.

Läste en intressant artikel om Vint Cerf, som brukar beskrivas som en av internets fäder. Han menar att nu tar internet nästa stora steg. Mobiler, tv-apprater, sensorer och mängder av andra apparater kommer nu att kopplas till nätet. Det är lätt att bli historielös. Jag tänker på mina två söner 14 och 16 år gamla, de har inte upplevt annat än internet, inget före detta. Martin, den äldste är årsbarn med den första webläsaren i modern mening. Hur kunde vi kommunicera före detta och mobiltelefonerna? Vilken tid det måste ha tagit att skaffa information, beställa biljetter, prata och kommunicera med människor. Jag är så gammal att jag upplevt en tid där du inte ägde din stationära telefon utan det var Televerket som gjorde det. Du hade den bara till låns. I slutet av 70-talet hade jag satt vår telefon nära ett varmt strykjärn vilket gjorde att plasten i telefonen smälte. Gick med telefonen till televerket och fick en utskällning av en dam som hävdade att jag förstört statens egendom. Vilken frihetstid vi ändå har upplevt!

I alla fall: Vint Cerf hävdar att 99 procent av alla program och tjänster som vi kommer att använda via internet har inte utvecklats ännu. Allt på internet handlar om mjukvara och då blir det ändlöst. Det finns ingen gräns för hur mycket nytt som kan göras, hävdar Vint Cerf.

Den stora förändringen handlar också hur datakraften flyttar sig. Processorer och minnen blir bättre och bättre och det som en vanlig persondator klarade för några år sedan klarar en avancerad mobiltelefon av idag. Vad framtiden har i sitt sköte vet ingen.. Titta tillbaka 16 år, då trodde du inte att det du gör idag skulle vara verklighet...

söndag 1 november 2009

Har varit och hälsat på min mor i Västernorrland under höstlovet. Kunde i tidningen läsa att Västernorrlands landsting brottas med stora finansiella problem med ett underskott på flera hundra miljoner. Vad tänker man spara på jo, en av tre landstingsägda folkhögskolor skall läggas ner, frågan är bara vilken... Ansvarig politiker(S) bedyrar i tidningen att det alls inte handlar om att folkbildning är dåligt tvärtom men det kostar landstinget pengar att driva skolorna. Det som bekymrar den ansvarige politikern är hur man skall kunna bibehålla ett lika stort statligt folkbildningsanslag till landstinget om man lägger ner en skola. Det handlar ju om ganska många miljoner som "transfereras" till landstinget från staten menar han. Han anger också aningslöst ett antal alternativ för att tricksa för att kunna behålla anslaget. Jag blir så bedrövad när jag läser sådant när man reducerar folkbildningen till en del i transfereringspolitiken och där man vill spara av landstingets egna kostnader för folkbildningen men samtidigt kunna bibehålla de statliga folkbildningsanslagen. Då skiter man i de enskilda människornas möjligheter till ny kunskap och nya möjligheter till att växa som individ utan bara ser till pengarna. Andra sparområden som pekas ut är stödet till föreningar, studieförbund. Hur vore det om man tittade inåt i sin egen administration och funderade på hur man kan effektivisera en oftast bedrövlig byråkrati istället för att spara på en kostnadseffektiv verksamhet som folkbildningen är och som dessutom bevisligen ger människor framtidstro. Ett trött och nerkört landsting i en region som haft en mångårig negativ utveckling på alla plan behöver tänka utanför boxen och istället ta hjälp av folkbildningsorganisationerna för att vända trenden......