fredag 6 november 2009

Europas Förenta Stater?

Nu är Lissabonsfördraget i hamn efter Irlands folkomröstning och att Tjeckiens president skrivit på fördraget. Svårt att förutspå vilka konsekvenser det får. 2 nya svenska parlamentariker i alla fall. En ny "president" och "utrikesminister" samt ett fortsatt förstärkt Europaparlament och en försvagad EU-kommission.

Men frågan är om detta är början på att skapa Europas Förenta Stater. Det är möjligt att jag inte kommer att uppleva det men frågan är om inte röster inom några decennier kommer att hävda att EUs president skall vara folkvald och på det sättet ge bränsle åt en ytterligare samordning av beslut. Svårt att säga om det är önskvärt eller inte men utvecklingen pekar dock i den riktningen.

Läste en intressant artikel om Vint Cerf, som brukar beskrivas som en av internets fäder. Han menar att nu tar internet nästa stora steg. Mobiler, tv-apprater, sensorer och mängder av andra apparater kommer nu att kopplas till nätet. Det är lätt att bli historielös. Jag tänker på mina två söner 14 och 16 år gamla, de har inte upplevt annat än internet, inget före detta. Martin, den äldste är årsbarn med den första webläsaren i modern mening. Hur kunde vi kommunicera före detta och mobiltelefonerna? Vilken tid det måste ha tagit att skaffa information, beställa biljetter, prata och kommunicera med människor. Jag är så gammal att jag upplevt en tid där du inte ägde din stationära telefon utan det var Televerket som gjorde det. Du hade den bara till låns. I slutet av 70-talet hade jag satt vår telefon nära ett varmt strykjärn vilket gjorde att plasten i telefonen smälte. Gick med telefonen till televerket och fick en utskällning av en dam som hävdade att jag förstört statens egendom. Vilken frihetstid vi ändå har upplevt!

I alla fall: Vint Cerf hävdar att 99 procent av alla program och tjänster som vi kommer att använda via internet har inte utvecklats ännu. Allt på internet handlar om mjukvara och då blir det ändlöst. Det finns ingen gräns för hur mycket nytt som kan göras, hävdar Vint Cerf.

Den stora förändringen handlar också hur datakraften flyttar sig. Processorer och minnen blir bättre och bättre och det som en vanlig persondator klarade för några år sedan klarar en avancerad mobiltelefon av idag. Vad framtiden har i sitt sköte vet ingen.. Titta tillbaka 16 år, då trodde du inte att det du gör idag skulle vara verklighet...

1 kommentar:

  1. Jämför med bilen, värmesystemen i huset, möblerna mm. Om t ex bilen haft samma utveckling som datorerna så hade den bara kostat nån krona att tillverka, gått i tusentals km per timma o inte dragit nån energi alls. Dessutom hade vi sluppit parkeringsproblemen för vi hade haft den i fickan. Vad blir nästa pryl att utveckla? Lennart F

    SvaraRadera