måndag 30 november 2009

Var det bättre förr?

Läser en intressant bok som heter FLYT - förbättringar i Sverige sedan sjuttiotalet skriven av Theodor Paues och Fabian Wallen, bägge födda 1974. Det var en tid enligt författarna då rosa telefoner var förbjudna, då havregrynsgröt var ett av de vanligaste maträtterna, då post till kvinnor adresserades till deras män och då utlandsresor var en lyx få förunnat. Det var ett gråare och fattigare Sverige. Det är en intressant läsning för alla som någon gång drömmer sig tillbaka och i en nostalgisk ton minns 70-talet i en skimrande rödgrön nyans. Innan avreglering, indiviualism och en allt mer omfattande globalisering.
Några exempel från boken: Palmemordet 1986. Journalisten Claes-Göran Kjellander, SvD var en av de första på plats. När han förstod att det verkligen var Palme som skjutits var det bråttom. Tidningen hade redan gått i tryck. Nu gällde det att stoppa pressarna, kalla ner en fotograf och ringa in folk. Men vart fanns närmaste telefon? Kjellander rusade till Hötorgets tunnelbanestation några hundra meter bort där det fanns ett tio-tal automater men samtliga ur funktion. Han fick vända och springa några hundra meter åt andra hållet, förbi mordplatsen och ner till biografen Grand där han till slut fick tag på en fungerande automat. Som tur hade man småpengar att ringa för. Det är 23 års sedan. Hur hade det sett ut idag?

Ett annat exempel ur boken. Sedan mitten av sjuttiotalet har den förväntade livslängden för svenska män ökat med sju år och för kvinnor med fem år. Om man sover åtta timmar om dygnet blir det lite drygt 40 000 extra timmar kvar för oss män att göra något roligt för. Om en man drabbades av testikelcancer på 70-talet var chansen att överleva nära noll. Idag är chansen att överleva hela 98 procent. Dödligheten i hjärt-och kärlskudomar har mer än halverats sedan 70-talet.

Slutligen en telefonshistoria igen: Televerket ägde verkligen telefonen på 70-talet och hade monopol. 1983 blev moderaternas partiledare Ulf Adelsohn polisanmäld. Han hade under en resa till Hongkong köpt en trådlös telefon och kopplat in den i jacket därhemma. Det var olagligt och den förre kommunikationsministern dömdes till 15 dagsböter a´20 kronor. Förbudet att ansluta andra än Televerkets telefoner till nätet fanns kvar till 1985. Det hade jag glömt. Läs boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar