fredag 16 april 2010

Borgs våp

En sökning på begreppen civilsamhälle och folkbildning i regeringens vårbudget ger noll träff undantaget ett par kontojusteringar mellan några departement. Jag saknar också en kraftfull satsning på ett kunskapslyft, en framtidsinvestering för ökad kompetens och utbildning riktad till människor som står utanför.
För tio år sedan genomfördes Kunskapslyftet. En vuxenutbildningssatsning där de övergripande målen bl a var att halvera arbetslösheten, reformera vuxenutbildningen och öka tillväxten.
Många fick vidareutbilda sig och öka sin kompetens. Kunskapslyftet fick stor betydelse för den enskilde och därmed för tillväxt och utveckling i stort. Människor utvecklades och Sverige blev därmed starkare.
Regeringen vill utveckla satsningar på yrkesinriktat mentorskap, introduktionslots för nyanlända, engagemangsguider, en nationell satsning på kompetensutveckling av personal som arbetar med introduktion och mottagande av nyanlända ungdomar, ta hand om de som misslyckas med sfi i den kommunala undervisningen och genomföra en samhällsorientering för nyanlända invandrare. Välkommen att knacka på regeringen! Studieförbunden finns som en resurs. Sluta famla efter lösningar inom ramen för kommuner och myndigheter och använd istället folkbildningen. Vi har pedagogiken, som deltagarna ger högsta betyg. Vi har tusentals ingångar i folkrörelserna i det civila samhället, där integrationen blir verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar