fredag 30 april 2010

Regeringen får inte negligera den breda musiken

Utredningen " I samspel med musiklivet – en ny nationell plattform för musiken” väljer att bortse från den breda förnyelsebara musikverksamhet som pågår runt om i landet, bl a inom ramen för studieförbunden. De resurser som frigörs när man föreslår att Stiftelsen Rikskonserter upphör måste komma också dessa musikformer till del och inte fastna i gamla traditionella mönster eller bara verka inom ramen för ett smalt i huvudsak institutionaliserat musikliv.
Om målsättningen är som utredaren skriver ”att befolkningen i hela landet skall ges möjlighet att ta del av ett varierat musikaliskt utbud, präglat av konstnärlig förnyelse och hög kvalitet ”, så förvånar det mig att man så frankt väljer att negligera den breda populära musiken. Rock- och popmusiken förnyas ständigt och är inte minst för den unga generationen en viktig del av det framtida kulturarvet.
Arrangörskapets betydelse för att vidga musiklivet är viktigt men det extra anslag på sex miljoner som föreslås är alldeles för litet. Av de 63 miljoner som frigörs i och med nedläggningen av Rikskonserter borde en större andel användas för att stödja arrangörskap och tillskapandet av nya ”scener” runt om i hela landet. Det vore att utveckla svenskt musikliv så att det kommer hela landet till del. På tisdag i nästa vecka träffar jag Kulturministern Lena Adelsson- Liljeroth och får möjlighet att visa henne Vuxenskolans musikverksamhet i Västerås. Då är detta mitt huvudbudskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar