fredag 16 april 2010

Generation E

Nu gör vi revolt kan man läsa i Kupe (tur att man åker tåg ibland) Ned med GIRIGHET och fram för givmildhet och ENGAGEMANG. Generation E är här för att stanna. Enligt tidningen finns det olika grupperingar.

Friganer
är en alternativ livsstil som tar avstånd från konsumism och bygger på minimal konsumtion av alla jordens resurser. Man tar tillvara slängda matrester och det som passerat bäst före datum

Bus-stickare
Man stickar och virkar in lyktstolpar, parkbänkar och annat på Stockholms gator.

Morotsmobb
Man uppmärksammar butiker och företag som gör något gott och uppmuntrar dem att göra mer. Alltså tvärtemot bojkott. I februari tryckte 50 personer in sig i Coop på Medborgarplatsen för att köpa ekologiskt och rättvist odlade rosor från Kenya.

Gerillaodlare
Vill ta tillbaka storstaden grönytor. Politiskt engagerade aktivister som tar över en yta som de själva inte äger och lägger ut fröbomber bland annat

Jag undrar vilken värld jag lever i, men inte har jag sett något av detta.

Men statistiken visar att svensken har ett ideellt engagemang. Enligt SIFO säger 70 procent att dem kommer att ge eller har gett pengar till en insamlingsorganisation. Över 50 procent av svenskarna är engagerade ideellt i snitt 16 timmar per månad. 20 procent i idrott, lika många inom socialt inriktade organisationer och resten inom hobby, boende osv. Svensken skänker i snitt 550 kronor om året.

1 kommentar:

  1. Bara bra om girighet och egoism ersätts av individualism och engagemang.

    SvaraRadera