fredag 27 augusti 2010

Framsynt företag?

Slank inpå McDonalds idag för en snabb lunch. Goda hamburgare om man har bråttom och inte så ofta....

På brickunderlägget kunde jag läsa att McDonalds i Tumba inför valservice. Under vissa dagar kommer valförrättare att upprätta valbås och där folk kan gå och rösta. Genialiskt!Flytta de demokratiska rättigheterna dit folk rör sig kan öka valdeltagandet och föra in valrörelsen in männniskors vardag istället för dammiga gymnastiksalar. Detta blir särskilt viktigt när postkontoren försvinner i allt snabbare takt. Mcdonalds+ politik = sant. Förhoppningsvis innebär detta försök att detta utvidgas till alla orter där McDonalds finns. Det borde innebära att unga människor får större motivation att rösta. Sedan läser jag att McDonalds inför El-stolpar på en rad restuaranger i bl a Östergötland så att man kan "tanka" sin elbil.
Jag tycker att företaget visar att de ligger i framkant och är samhällsengagerade...

måndag 23 augusti 2010

Mobication är det nya....

Läser i SvD att begreppet Flexicurity är ute. Två danska forskare anser att flexicurity är en föråldrad modell. I den nya globala världen där jobben omsätts i allt snabbare takt är mobication svaret. Mobility ska kombineras med education.

När jobb försvinner gäller det för arbetskraften söker sig till och har rätt kompetens för de nya jobben som uppstår. Utbildning är nyckeln i morgondagens sysselsättningspolitik. Man slår fast att kompetensutveckling måste vara "livslång och systematisk". Då kan de nordiska länderna hänga med i en allt hårdare internationell konkurrens.
" om vi inte via utbildning och lärande på arbetsplatserna ställer om och utbildar arbetskraften till den nya krävande arbetsmarknaden mister vi konkurrenskraft och förlorar ännu fler arbetsplatser och då har vi inte råd till den välfärd vi vant oss vid", varnar forskarna.

Undrar när begreppet mobication dyker upp i den svenska valrörelsen. Men egentligen finns begreppet redan i det svenska vokabuläret, nämligen livslångt lärande. Något som svensk folkbildning och studieförbunden ägnat sig åt i årtionden. Varför krångla till det. Benämn det vid dess rätta namn....

söndag 22 augusti 2010

Slutspurten inleds

Nu känna det som valrörelsen startat på riktigt. Trägna valarbetare sätter upp valaffischer och opinionsundersökningarna duggar tätt. I dagens SIFO har Alliansen drygat ut försprånget och leder med 7,6 procent och är över 50 procent. Glädjande är att Sverige demokraterna ligger under 4 procent och inte kommer in i riksdagen. Gapet mellan blocket är också statistiskt signifikant som det heter. Det verkar också som Maria Wetterstrand och Miljöpartiet har haft sina glansdagar och backar rejält. Kvinnor i storstad som tidigare attraherats av Miljöpartiet kanske börjar inse vad en röst på Miljöpartiet innebär. En röst på socialdemokraterna. Men trots allt, det är en månad kvar och många har inte bestämt sig än. Historiskt stämmer det att det ine händer så fruktansvärt mycket de senaste veckorna i valrörelse. Göteborgs Universitet har mätt valspurterna sedan 1956. Statistiskt sett är den sista månaden inte speciellt dramatisk. S är de sämsta valspurtarna.
Och väljarna väntar fortfarande på de rödgrönas valmanifest. Jag förstår varför det dröjer. Opinionssiffrorna kanske skulle bli ännu lägre och folk visste vad de ville.

lördag 21 augusti 2010

Hjälp de drabbade i Pakistan

Skänk en timlön till offren för översvämningarna i Pakistan. Den uppmaningen har jag riktat till till anställda och förtroendevalda inom Studieförbundet Vuxenskolan.

Det vi ser i Pakistan är ofattbart. Det behövs insatser av stora mått och vi måste visa solidaritet dra vårt strå till stacken med kampanjen ”OK, en timma för Pakistan”. Jag har också uppmanat övriga nio studieförbunden att göra motsvarande. På så sätt kan folkbildningssverige visa sin solidaritet med de drabbade i Pakistan.

Kanske något för andra ideella organisationer att följa....

torsdag 19 augusti 2010

nu hettar det till på allvar

Nu börjar valrörelsen ta fart. Upploppet hägrar och frågan är vem som drar det längsta strået den 19 september. Jag som står utanför det partipolitiska arbetet facineras över den överbudspolitik som båda blocken ägnar sig åt. Det gäller särskilt löftena till pensionärerna som både Reinfeldt och Sahlin ställt. Men med den brasklappen "om samhällsekonomin så tillåter i framtiden". Pensionärsorganisationerna gnuggar händerna och tycker att de har lyckats i sitt lobbyarbete. Men dessa löften är inte värt någonting och det bäddar för en svekdebatt. Samtidigt tror jag inte att dagens pensionärer är en lättfångad röstboskap som går på vad som helst. Dagens pensionärer är luttrade, kunniga och kan sin sak. Risken är att ytterligare löften och svek spär på misstroendet för politiken. Detta tycker jag är ett generellt problem att dagens politiker underskattar väljarnas förmåga att tänka själv och själv dra slutsatser utifrån ett intellektuellt förhållningssätt. Jag tror att dagens politiker skulle vinna på att anamma folkbildningens sätt att närma sig deltagare och anstränga sig att föra en intelligent dialog med väljarna istället för att pumpa ut välregisserade utspel från valstrateger.

måndag 16 augusti 2010

S-desperationen sprider sig.

Det är så man tar sig för pannan. Butler-tjänster i kollektivtrafiken föreslår S i Stockholm. Det är en desperat jakt på stockholmsväljare som saknar motstycke. Har inte dem som bor på andra ställen i landet samma problem att få tiden att räcka till.

Men att skapa vita tjänster med RUT-avdraget,för att underlätta tillvaron det är man inte beredda att göra. Nu sitter företagen som startats tack vare RUT-avdraget och upprättar varselistor ifall det blir en rödgrön majoritet vid höstens val. Låt oss se till att detta aldrig blir verklighet.

fredag 6 augusti 2010

Centerns valkonvent

Idag startar Centerpartiets valkonvent. Att kalla det konvent är ett exempel på att Svensk politik influeras av amerikansk valrörelse.
Ett sargat Centerparti är det som balanserar vid 4 procentsgränsen som nu försöker ingjuta mod och framtidstro bland valarbetarna. SV är givetvis där med bemannad monter ...

Samtidigt går Maud Olofsson ut och kräver samhällslön till de som har så grava funktionsnedsättningar att dem aldrig kan arbeta. Har inga åsikter om förslaget men det hade varit bra om hon också fokuserat på de människor med funktionsnedsättningar och som faktiskt kan arbeta, få utbildningar. Det skulle vara verkligen att hävda arbetslinjen och att alla människor behövs och kan utföra en insats för samhället.Utbildningsmöjligheter är ett exempel.

Idag finns alldeles för få möjligheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar att utbilda sig efter gymnasiesärskolan. I princip finns bara Särvux, folkhögskolor och studieförbundens verksamhet. Behov finns hos målgruppen både av att utbildas för ett framtida yrkesliv men också för studier som utvecklar kompetens och breddar kunskapen mer generellt. Folkbildningens pedagogik är här en ovärderlig resurs. Mer resurser måste avsättas för att utveckla vuxenutbildningar som passar de behov och önskemål målgruppen har.
Idag saknas utbildningar inom Yrkeshögskolans ram för de personer som har slutbetyg från särskolan eller från särvux. Möjligheter till vidareutbildning är försvinnande liten för denna målgrupp. Denna djupa orättvisa måste upphöra och tillgänglighet och inkludering sättas i fokus.

Fokusera på det Maud Olofsson!

onsdag 4 augusti 2010

Kritiskt tänkande

En av folkbildningens viktigaste uppgifter är att förse människor med ett kritiskt ifrågasättande av bolag och myndigheters agerande. I detta har vi en gemensam uppgift med massmedia.
Idag läser jag att Royal Dutch Shell kritiseras såväl av FN och Amensty för årtionden av miljöförstörelse i Nigeria, ingår i Swedbanks utbud via Robur. Och det särskilt i sina miljö- och etikmärkta fonder!!!!!!!!!

Trots massiv kritik väljer flera fonbolag att låta sian miljö och etikmärkta fonder investera i Shell.

Swedbanks fonder Banco Etisk Europa och Banco Euro Top 50, som klassas som miljö-och etikfond, har Shell som sitt näst största innehav.

På måndag måste jag ta kontakt med Swedbank för att säkerställa att SV inte har något innehav i dessa fonder....

måndag 2 augusti 2010

barnbarnet!



Kan inte låta bli och lägga ut en bild på mitt barnbarn. Han skall heta Josef och givetvis Nils som är ett gammalt familjenamn på den gradinska släkten. Hade dubbla känslor inför att bli farfar( det låter så gammalt!!!) , men nu är det är så kul. Funderar redan på hur man skämma bort honom med bilbanor, radiostyrda bilar men inser att man nog får vänta några år med det.

Snart tillbaka i jobbet

Måndag, och det är en vecka kvar innan jobbet drar igång. Börjar så smått tänka på det som ligger framför mig i höst.

Organisationsförändringen inom SV är det som givetvis dominerar. Remissvaren börjar komma in så smått men det är bara ett fåtal avdelningar som lämnat svar. En styrka är att våra tre grundorganisationer tillstyrker förbundsstyrelsens förslag till ny organisation. Förhoppningen är att detta skall väga tungt i organisationens vägval i vilken typ av organisation vi bygger för framtiden. Remisstiden går ut
den sista augusti.

Förbundsstyrelsen sammanträder den 22-23 september i Göteborg under Bok&biblioteksmässan där SV finns med med monter och ett digert program. Då skall styrelsen klubba sitt slutgiltliga förslag efter remissrundan. Då vet vi också hur det gått i valet. Har Alliansen lyckats med bedriften att bli återvald eller han den "röd-gröna röran" lyckats återta makten trots Mona Sahlin. Spännande blir det. Har stött på flera som skall taktikrösta för att hjälpa de partier i alliansen som ligger närmast 4 procent i opinionsundersökningarna.

Den extra förbundsstämma som styrelsen beslutat om äger rum den 13 november och en vecka senare har vi Inspiration -10 i Uppsala. Vi hoppas att många kommer till arrangemanget som har temat "Kulturen som kraftkälla". Spännande program som förhoppningsvis skall inspirera till verksamhetsutveckling och många nya deltagare till SVs verksamhet.

Det känns nästan som att hösten redan är här, nu när regnet vräker ner i Stockholmsområdet.