fredag 6 augusti 2010

Centerns valkonvent

Idag startar Centerpartiets valkonvent. Att kalla det konvent är ett exempel på att Svensk politik influeras av amerikansk valrörelse.
Ett sargat Centerparti är det som balanserar vid 4 procentsgränsen som nu försöker ingjuta mod och framtidstro bland valarbetarna. SV är givetvis där med bemannad monter ...

Samtidigt går Maud Olofsson ut och kräver samhällslön till de som har så grava funktionsnedsättningar att dem aldrig kan arbeta. Har inga åsikter om förslaget men det hade varit bra om hon också fokuserat på de människor med funktionsnedsättningar och som faktiskt kan arbeta, få utbildningar. Det skulle vara verkligen att hävda arbetslinjen och att alla människor behövs och kan utföra en insats för samhället.Utbildningsmöjligheter är ett exempel.

Idag finns alldeles för få möjligheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar att utbilda sig efter gymnasiesärskolan. I princip finns bara Särvux, folkhögskolor och studieförbundens verksamhet. Behov finns hos målgruppen både av att utbildas för ett framtida yrkesliv men också för studier som utvecklar kompetens och breddar kunskapen mer generellt. Folkbildningens pedagogik är här en ovärderlig resurs. Mer resurser måste avsättas för att utveckla vuxenutbildningar som passar de behov och önskemål målgruppen har.
Idag saknas utbildningar inom Yrkeshögskolans ram för de personer som har slutbetyg från särskolan eller från särvux. Möjligheter till vidareutbildning är försvinnande liten för denna målgrupp. Denna djupa orättvisa måste upphöra och tillgänglighet och inkludering sättas i fokus.

Fokusera på det Maud Olofsson!

2 kommentarer:

  1. Det är bara att inse, det finns inga jobb till funktionshindrade. Vem vill anställa en funktionshindrad, då denne inte själv vet vilka dagar den klarar att vara på jobbet. Det finns personer, som väntat i över 2 år på något anpassat, skyddat jobb hos AF utan resultat. I dagens jobb,skall man klara stress, tempo, kaxighet, övertid och allt detta passar inte in på många funktionshindrade personer.
    Man måste vara realistisk i sitt önsketänkande.

    SvaraRadera
  2. Utbildningsmöjligheter är den viktigaste åtgärden för att även de med intellektuella funktionsnedsättningar ska kunna få jobb. Det finns exempel på att företag som tar Corporate Social Responsibilityretag CSR på allvar. ICA är ett exempel som skall anställa 1000 personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Ica-Jerry som syns i reklamen visar att Ica tar detta på allvar.

    SvaraRadera