måndag 23 augusti 2010

Mobication är det nya....

Läser i SvD att begreppet Flexicurity är ute. Två danska forskare anser att flexicurity är en föråldrad modell. I den nya globala världen där jobben omsätts i allt snabbare takt är mobication svaret. Mobility ska kombineras med education.

När jobb försvinner gäller det för arbetskraften söker sig till och har rätt kompetens för de nya jobben som uppstår. Utbildning är nyckeln i morgondagens sysselsättningspolitik. Man slår fast att kompetensutveckling måste vara "livslång och systematisk". Då kan de nordiska länderna hänga med i en allt hårdare internationell konkurrens.
" om vi inte via utbildning och lärande på arbetsplatserna ställer om och utbildar arbetskraften till den nya krävande arbetsmarknaden mister vi konkurrenskraft och förlorar ännu fler arbetsplatser och då har vi inte råd till den välfärd vi vant oss vid", varnar forskarna.

Undrar när begreppet mobication dyker upp i den svenska valrörelsen. Men egentligen finns begreppet redan i det svenska vokabuläret, nämligen livslångt lärande. Något som svensk folkbildning och studieförbunden ägnat sig åt i årtionden. Varför krångla till det. Benämn det vid dess rätta namn....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar