torsdag 25 november 2010

Regeringen sviker

I går hade vi en "talk show" om musikverksamheten på Inspiration 10. Kul grepp och många duktiga musikmänniskor inom Vuxenskolan medverkade och så undertecknad. Jag hade anledning att under samtalet peka på vår roll att ständigt tala om vilken betydelse vi och andra studieförbund har för utveckling av kulturen och framförallt musiken. Regeringen har tillsatt ett råd för kulturella och kreativa näringar. Uppgiften är att utveckla Sverige som entreprenörsland. Ett bra initiativ. men jag blev både förvånad och förbannad när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och näringsminister Maud Olofsson anser att det breda kulturlivet i Sverige är så oviktigt att vi inte finns representerad i detta råd.
Det svenska Musikundret som drar in miljarder till Sverige aldrig kommit till stånd utan det lokala arbetet som bedrivits i studieförbund och musikföreningar. Det borde avspeglas också i sammansättningen av detta råd.
I rådet, som består av 11 personer finns bl a vd:n för Kungliga Operan, docenter från Uppsala Universitet, modeskapare och affärskonsulter.
Det är väl i och för sig bra men uppenbarligen ser inte Adelsohn och Olofsson den breda kulturverksamhet som dagligen och stundligen utövas i landet som en del i det kreativa Sverige.
Regeringen talar gärna om civilsamhällets betydelse men det handlar om att visa det i praktiken också. Jag är besviken.....

3 kommentarer:

  1. Miljarder?! Hur mycket är det egentligen om man inte räknar in maskiner... Det är inte mycket som hamnar i Sverige varken i pengar eller jobb men det är så klart kul i alla fall.

    En folkbildare bör ju inte sprida myter vidare.

    SvaraRadera
  2. Ja myter eller inte... Läs gärna Robert Burnett, forskare vid Karlstad Universitet
    A look into the global music industry. Explaining the swedish music export success publicerat 2002. Enligt andra källor (export music Sweden omsätter den svenska musikindustrin 2 miljarder. Andra menar att det egentligen omfattar 6-7 miljarder om man räknar in de kringeffekter exporten ger. De tredje största exportkällan är musiken, det verkar alla vara överens om.....

    SvaraRadera
  3. Intressant att du tar ytterligare ett steg i din kritik av regeringen. Det tror jag är nyttigt.
    Anders

    SvaraRadera