tisdag 16 november 2010

Organisationsförändring löser inte allt

Idag hade vi möte med all personal på förbundskansliet. Ett stor del av tiden gick givetvis åt till att analysera resultatet av lördagens förbundsstämma. Jag konstaterade att varken beslut eller införandet av en ny organisation löser allt. Det är viktigt.Klarar vi inte av att ändra vårt arbetssätt, ta tillvara de synergieffekter en ny organisation kan ge då har vi bara lyckas med att avskaffa en stor del av våra förtroendevalda.Och de var absolut inte det vi tänkt oss.
Det krävs mod att växla över, ifrågasätta tidigare arbetssätt, utveckla medarbetare och bli en viktig samhällsaktör som vågar ifrågasätta. Det är också viktigt att riva även de "osynliga" murarna, inte bara de "synliga" som förbundsstämmans beslut innebar. Det krävs att vi kan skapa en vi-känsla och lite "djävlar anamma" bland medarbetare och förtroendevalda.

Det finns tre viktiga utmaningar nu när vi går in i en genomförande fas.

Våra förtroendevalda får inte lägga av och tappa engagemanget när många av deras positioner försvinner. Deras kompetens, nätverk och kontakter är fortsättningsvis oerhört viktiga.

Medarbetare måste känna sig trygga och gå in i arbetet utan att känna rädsla för att deras kompetens inte räcker i en ny organisation.

Sist men inte minst. De interna processer som en omorganisation kräver får inte ta allt fokus som innebär att det utåtriktade arbetet, verksamhetsutveckling, kundvård, omsorg om cirkelledare, samarbetsorganisationernas behov blir lidande.

Det gäller att hitta utmaningarna i det utåtriktade arbetet för att den här omorganisationen skall bli framgångsrik,,,,,,

Om en vecka genomför vi Inspiration ´10 i Uppsala med 350 medarbetare på temat Kulturen som kraftkälla. Det ger förutsättningar att gjuta mod bland deltagarna och nu börjar ett hårt och mödosamt arbete under 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar