torsdag 26 mars 2009

Två dagar med möte med SVs regionchefer och ledningsgruppen. Vi diskuterade en översyn av funktioner och arbetssätt för att skapa en gemensam och effektiv stödorganisation för våra lokalavdelningar. En förstudie gjord av företaget Rörelse&Utveckling redovisades. Ett antal fokusgrupper med förtroendevalda och anställda från alla nivåer i organisationen är genomförda. Förstudiens två generella slutsatser var:

- SV är en organisation med ett stort engagemang, hög ambitionsnivå, bra verksamhet, ett viktigt uppdrag och stolthet

- men också en upplevelse av ett stort utvecklingsbehov i organisationen. Stark oro för långtgående negativa konsekvenser för organisationen på sikt om inte genomgripande förändringar görs..

Ett spännande uppdrag som vi har framför oss!



Vi hade också bjudit in Staffan Hubinette, Tollare folkhögskola för att prata på temat " Web 2,0 vad är det som händer?" Han gav en mycket intressant bild av vad som nu händer på nätet. Från att ha varit hemsidor intranät och mailverktyg går vi nu in i nästa fas. Han gav exempel på hur mycket på webben som är en fri och oberoende folkbildningsverksamhet och som inte är organiserad av de traditionella folkbildningsorganisationerna. Wikipedia - ett gigantiskt demokratiskt uppslagsverk-formad av 1000-tals personer , specialsajter där studiecirkelverksamhet bedrivs på högst frivillig basis, nyhetsbloggar, Newsmills mm..

Hans poäng är att verkligheten nu kraftigt förändras.

Tidigare så skapade de som hade kapital verktygen för kommunikation(tryckpressar, tidningar, TV, radio) för att sedan anställa personer som utgjorde filter( redaktörer, journalister, fackgranskare) för vad som skulle tryckas, sändas till en användare(läsare, tittare, lyssnare). Idag och i framtiden överförs verktygen till användarna själva(bärbar dator, internet, bredband) vilket gör att filtern inte behövs eller vart fall ha svårt att motivera sin existens. Ett exempel Encyclopedia Britannica avskedar 150 av sina 300 fackgranskare eftersom de blir utkonkurrerade av Wikipedia eftersom ingen vill betala för det som finns som en fri nyttighet på nätet. I städer som Seattle läggs den största tidningen ner eftersom nyhetsrapporteringar tar sig andra vägar. Den stora och kanske skrämmande frågan som uppstod var: Hur kan de traditionella folkbildningsorganisationerna hitta sin roll i ett förändrat landskap???

1 kommentar: