onsdag 13 maj 2009

Attentaten mot flyktingarna i Vännäs, Västerbotten upprör säkert de flesta. I denna lilla ort växer en pöbel fram som både psykiskt och fysiskt misshandlar människor bara därför att de kommer från ett annat land och är flyktingar. Detta är tyvärr främlingsfientlighetens rätta ansikte! Nu arrangeras motdemonstrationer och solidaritetshandlingar för flyktingarna av olika slag. Det är bra! Civilsamhället reagerar och slår tillbaka på sitt sätt. Men är det några som verkligen vågar ta ett steg längre och ställa frågan: Varför händer detta och varför i det lilla fridfulla Vännäs?
Studieförbundet Vuxenskolan gör det och bjuder in till ett dialogmöte i Vännäs med stressforskaren och psykologen Solvig Ekblad, Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet, som i sin forskning arbetar just med frågan om med- och motkrafter i flyktingmottagandet.
- Det som hänt i Vännäs kan hända också på andra ställen. Vi tar inte till vara den kunskap som finns och har inte en strategi för mottagande som omfattar alla. Det blir lätt ”vi och dom”, Nyckelbegrepp är dialog, respekt och värdighet i mottagandet. Det är ett ansvar som gäller oss alla och inte bara de kommunala tjänstemännen, säger Solvig Ekblad.
Detta är vad jag skulle säga är en klassisk bildningsuppgift. Att snabbfotat tas sig an en aktuell och engagerande samhällsfråga och ta den en bit till efter de spontana solidaritetsaktionerna. Jag är glad att SV i denna fråga kunde agera snabbt för att föra en dialog om vad som händer och varför.. Tyvärr finns det alltför många tillfällen vi inte gör det. Hoppas att detta exempel kan inspirera andra avdelningar till att snabbt ta tag i angelägna samhällsfrågor!

1 kommentar:

  1. Ja. Förmågan att vara snabb i vändningen i det som engagerar och upprör lokalt är ju jätteviktig. Bravo!

    SvaraRadera