tisdag 19 maj 2009

Folkbildningen behövs den 7:e juni!



”SV hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön.”
Så formulerar vi SVs vision. En vision som säger att vi folkbildare är en viktig kugge i samhällsbygget och aktivt medverkar till att stärka människors demokratiska deltagande.
Den 7:e juni är det val till Europaparlamentet (EP-valet). Låt oss använda vår vision för att se till att många använder sin medborgerliga rättighet och röstar i EP-valet.
Sex av tio beslut som fattas i kommuner och på regional nivå berörs direkt eller indirekt av beslut som EU fattat. Det som händer i EU berör i allra högsta grad dig och mig som medborgare i vår lokala miljö.
Som folkbildare har vi ett särskilt ansvar att ge medborgarna insikt för att skapa en åsikt. Det bygger hela vår värdegrund på. Förutom den grundläggande demokratiska skyldigheten och rättigheten att använda rösträtten ser jag ytterligare tre viktiga anledningar för oss som folkbildare att engagera oss i EP-valet
- Mörkerkrafter, som tvärtemot vår vision om alla människors lika rätt och värde, satsar hårt på att ta plats i Europarlamentet. Dessa krafter gynnas av ett lågt valdeltagande
- Bara var fjärde person under 25 år röstade i förra EP-valet. Vi Unga med flera ungdomsorganisationer har utbildat 300 valambassadörer med uppdraget att fördubbla valdeltagandet. Det är en viktig demokratisk signal som vi skall stödja
- SV har som enda studieförbund satsat på att ta fram ett material på lättläst svenska för att ge fler möjlighet att kunna sätta sig in i vad valet betyder. En stor demokratisk insats.
Traditionell folkbildningsverksamhet i studiecirkeln, dialogmötet och kulturarrangemanget är fantastiska verktyg i det demokratiska arbetet. Låt oss använda oss av dessa för att göra EP-valet den 7:e juni till en demokratisk framgång.
Sprid detta budskap gärna till styrelser, organisationer, cirkelledare och deltagare i vår verksamhet!
Hälsar Anders, som röstar den 7 juni! (på vad och vem är en valhemlighet!)

3 kommentarer:

  1. Jätte bra att man tagit fram ett material om EU-valet på lättläst svenska, men hur har denna spridits och använts? Den har väl inte blivit en hyllvärmare bara?

    SvaraRadera
  2. Nej, den har inte blivit en hyllvärmare. Den används bland annat av utvecklingsstörda ungdomar som har rösträtt i valet.

    SvaraRadera
  3. Bilda på SV! Det behövs valår som emellan valen. I år är det mycket viktigt att trenden av minskat valdeltagande bryts. Kanske registret över studiecirklarna kan användas av SV för att bidra till att fler röstar den 7 juni?

    Nästa gång det är val till Europaparlamentet är 2014. Samma år är det val till kommun- och landstingsfullmäktige och riksdag. Tala om valår!

    SvaraRadera