måndag 15 juni 2009

Idag har det varit en dag fylld med debatt, debatt, debatt. Vi har färdigställt en debattartikel där vi argumenterar mot kollegorna i ABF som sågar kulturutredningen jämns med fotknölarna och ställer sig på konstnärskollektivet sida mot de insatser som civilsamhället organisationer, däribland studieförbunden, gör på kulturområdet. Studieförbundens verksamhet runt om i landet är grunden för kultur för hela landet och människors eget kulturskapande. Håller ABF på att bli ett lydigt instrument för socialdemokratin och Leif Pagrotsky? Tyvärr går de helt fel i den kulturpolitiska debatten och hävdar att det handlar om klasskamp! Vilket nys!

Sidachefen hade ett inlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag. Vi har skickat ett svar som vi hoppas att SvD tar in som har följande innehåll:

Biståndsviljan är förvisso hög som Sidachefen konstaterar, men samtidigt visar andra undersökningar att biståndsviljan hos yngre minskar. Och det oroar alla oss som ser ett egenvärde i att stärka solidaritetstanken. Global solidaritet är ett fundament i den gemensamma värdegrund som bygger vårt demokratiska samhälle. Samtidigt vet vi att solidaritetstanken aldrig kan tas för given. Precis som med demokratin måste den ständigt erövras. För det krävs breda informationsinsatser för att stimulera samtalet vid möten och arrangemang, skolor och runt köksbordet, men framförallt många människors frivilliga engagemang.

Med den kunskapen är det obegripligt att följa hur Sida nu väljer att agera i förhållandet till oss i folkrörelsesverige. Stödet till biståndsinformation har reducerats kraftigt för flera organisationer och tagits bort helt för andra. Dessutom ställs så höga krav på återrapportering att en alldeles för stor andel av de begränsade resurserna binds i byråkrati istället för att gå till verksamhet.

Vi ser fram emot att Sida lägger om sin inställning till civilsamhället och återigen förstår att ett nära samarbete och dialog med folkrörelsesverige är ett effektivt sätt att nå målet. Folkrörelsesveriges engagemang byggt på tiotusenstals ideella insatser är så mycket mer kostnadseffektivt än annonskampanjer finansierade av myndigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar