torsdag 10 september 2009

Mission impossible?

Har idag tillbringat några timmar på ett möte med näringsministern Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren. Båda hade tagit initiativet, å Centerpartiets vägnar, att kalla ihop ett antal inflytelserika företag och organisationer för att diskutera en gemensam kampanj om klimatfrågorna inför COP 15 mötet i Köpenhamn. Syftet var att gemensamt öka opinionstrycket på världens länder att komma till ett klimatavtal som alla länder i världen kunde ansluta sig till och att utgångspunkten för ett sådant avtal skulle vara att temperaturen på jorden inte skall öka med mer än 2 procent. Mötet började snarare som en boxningsring med möjligen tre eller fyra kombatanter. I ena ringhörnan miljöorganisationerna företrädda av Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Naturliga steget. I den andra näringslivets organisationer Svenskt Näringsliv, Företagarna, Åkeribranschen,Skogsindustrierna, Preem, Vasakronan och LRF.
I den tredje ringhörnan återfanns Svenska Kyrkan, Rädda Barnen. Röda Korset, Svenska FN-förbundet. I den fjärde ringhörnan fanns jag som ensam representerande Studieförbundet Vuxenskolan och folkbildningen. Initiativet är mycket lovvärt men samtalet visade att det finns långtgående skillnader mellan de olika ringhörnorna, inte i synen på vad målet måste vara för att hejda klimathotet, utan snarare hur åtgärderna skall utformas. Miljöorganisationerna sträcker sig långt samtidigt som de som påtryckargrupp inte behöver ta ansvar för vad som kommer ut av Köpenhamnsmötet. Företagen är med men måste ta hänsyn till komkurrensförmåga för medlemmar." Vi är i kompromissbranschen" uttryckte ministrarna både internt i regeringen och mellan länderna. SV stod för ett tydligt kunskapsperspektiv och att bidra med attitydförändringar som bäddar för politiska åtgärder som har acceptans i breda folklager och att människor är beredda att själva vidta åtgärder för att minska sin klimatbelastning.
Budskapet från min sida var att SV är med och att en kampanj med alla dessa organisationer med ett gemensam kärnvärde skulle stödja SV folkbildande ambitioner på klimatområdet.
Spännande fortsättning fortsätter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar