onsdag 8 september 2010

Frihet även för vuxna på utbildningsområdet!

I Alliansens valplattform står att läsa: ”Alliansen vill pröva möjligheterna att förverkliga en valfrihetsmodell för vuxenutbildningen.” Jag utgår ifrån att detta skall tolkas som att Alliansen äntligen är beredd att genomföra den sista stora frihetsreformen på utbildningsområdet. Det är verkligen på tiden.
Behovet av insatser för vuxna i alla åldrar till fortlöpande fortbildning, det vi också kallar livslångt lärande, är stort. Utbildning är ett konkurrensverktyg för såväl den enskilde som för samhället i stort och utgör förutsättningen för tillväxt. Det handlar såväl om att klara nya krav som arbetslivet ställer, som att växa som människa och därmed stå starkare i en föränderlig värld.
Utbildning är nyckeln i morgondagens sysselsättningspolitik. Kompetensutvecklingen måste vara "livslång och systematisk". De länder som inte väljer att prioritera uppbyggnaden av system där utbildning och lärande på arbetsplatserna kombineras med regelbundet återkommande utbildningsinsatser också utanför arbetsplatsen kommer att förlora i konkurrenskraft och därmed i välfärd.
Ingen regering – oavsett färg eller sammansättning – kan blunda för detta och jag noterar att båda regeringskonstellationerna lyfter fram behovet av ökade insatser men det får inte stanna vid bara ord och vackra fraser. Det handlar om att använda hela arsenalen – inklusive studieförbunden och folkhögskolorna - men också att myndigförklara vuxeneleverna på samma sätt som gäller för ungdomsskolan. Med andra ord rätten för fler vuxna – oavsett det handlar om deltagare i särvux, svenska för invandrare eller övrig vuxenutbildning – möjlighet till ett fritt val. Fritt val är en garanti för ökad kvalitet i utbildningen.
Frivuxutredningen presenterade redan våren 2008 förslag om fri etableringsrätt också för vuxna, men av det ”bidde det inte ens en tumme”. Det är en skamfläck på regeringens annars ganska offensiva utbildningspolitik att man inte vågat eller velat genomföra en frihetsreform på vuxenutbildningsområdet.
Utbildningsminister Jan Björklund (fp) förklarade då – 2008 - den uteblivna reformen med att så mycket annat låg i ”pipeline”. Nu har två år gått och det mesta har kunnat ”bockats av” på alliansens utbildningspolitiska åtgärdsprogram. Se nu till att genomföra den sista stora frihetsreformen på vuxenutbildningsområdet. Det är i allra högsta grad en reform i liberal anda.
Jan Björklund och Maud Olofsson – gör slag i saken och se till att Alliansens valmanifest förverkligas. Att den luddiga formuleringen att Alliansen ”…vill pröva möjligheterna…” ersätts av ”Det är en självklarhet i ett liberalt samhälle att också vuxna ges möjlighet att själva välja anordnare inom vuxenutbildningen”.
För oss som jobbar i folkbildningen är vuxenutbildningen en gammal och känd arena. Att ge individen, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, nya vägar och insikter och att erbjuda utlandsfödda utbildning i svenska, handlar det för oss om att utveckla individen som demokratisk medborgare.
För oss är också rätten till ett livslångt lärande och frihet att välja utbildningsanordnare en viktig del i en liberal bildningssyn. Det handlar både om frihet för individen och att fritt val är en garant för kvalitet.
I de rödgrönas värld är inte frågan att liberalisera vuxenutbildningen aktuell. Där är det Komvux som är ledstjärnan och det offentligas makt skall bibehållas. Alliansregeringen har möjligheten att visa framfötterna. Missa inte chansen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar