måndag 27 september 2010

Nu när svallvågorna börjar lägga sig

Så här en vecka efter valresultatet börjar de värsta svallvågorna att lägga sig. Alliansens seger kom i skymundan av Sverigedemokraternas intåg i den svenska riksdagen. Media har blåst upp det till sådana orimliga proportioner hela veckan. KAOS HOTAR lyste det på löpsedlarna. Alliansens företrädare såg alla ut som ledsna hundar (inte bara Reinfeldt)Hallå Ni vann valet och blev återvalda vilket är ytterst sällsynt att en borgelig sittande regering gör. Att Sverige har en minoritetsregering är inget ovanligt heller. Det som nu gäller är att marginalisera Sverigedemokraternas inflytande över politiken och inte göra som man gjort i Danmark, anpassa politiken till de främlingsfientliga.

I veckan hade vi förbundsstyrelse med SV i Göteborg där valresultatet givetvis stod i centrum för diskussionen. Har folkbildningen och studieförbunden varit tillräckligt aktiva i bekämpandet av det främlingsfientliga och rasistiska är en fråga som självkritiskt måste ställas. Jag tror att vi måste intensifiera våra ansträngningar att ge människor kunskap och argument och våga stå upp för humanismen och att alla människor är lika värda. Nu har vi chansen att vässa vår förmåga att ordna mötesplatser där människor får diskutera dessa frågor.

Det är inte invandringen som är problemet utan utanförskapet, har någon klok person sagt. Därför måste studieförbunden och särskilt Vuxenskolan öka sin närvaro i områden där utanförskapet är som störst. Det är en utmaning och ett av skälen till att vi nu står inför den största organisatoriska förändringen i detta studieförbunds dryga 40-åriga existens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar