måndag 24 oktober 2011

Har varit på minsemester i Toscana. Helt underbart 22 grader och strålande solsken varje dag. Vi kom därifrån i rätt tid för nu regnar det oavbrutet med stora översvämningar. Toscana har ett underbart landskap. Böljande kullar som nu står i guldgult och rött. Vinskörden är nyligen avslutad och nu vidtar olivskörden. En levande landsbygd utan tvivel med vackra stenhus.Vi träffade både vin- och olivbönder som generöst bjöd på sina produkter. Vi vverkade säkert 120 mil under dessa dagar. Ett besök i Florens ingick också. Det är fortfarande få som behärskar enegelska men det hindrar inte dem från attt konversera. Trots att mina kunskaper i italienska är zero så går det faktiskt att kommunicera och förstå varandra.
En fördom om italienere blev dock besannad. De kör som biltjuvar och det verkar som att alla tror att de är racerförare. Hastighetsbegränsningar behöver knappast sättas upp eftersom ingen, jag säger ingen, bryr sig om det. Kör man för sakta, enligt deras mening, så kör de upp ibaken på en och lägger sig på tutan.

I början av oktober bevistade jag dessutom SVs förbundsstämma i Norrköping. Det var en liten konstig känsla att sitta på läktarplats trots att jag aktivt deltagit i planeringen och förberedelserna. Det var trevligt att träffa många personer som jag träffat under de år jag jobbat inom SV. Men var fanns debatten? En tämligen lam tillställning där få åsikter bröts under stämmodebatten. Är det ett hälsotecken eller är det sjukdomstillstånd?

måndag 3 oktober 2011

Är socialt arbete i civila samhället dyrt?

Pressmeddelande från

Forum för Frivilligt Socialt Arbete - 2011-10-03 06:02

-          Det är fantastiskt att vi har fått tillgång till så mycket nya siffror om vår del av samhället, säger Anna Carlstedt, ordförande för Forum för Frivilligt Socialt Arbete. Men att sammanställa statistik över ett nytt område är alltid svårt, och ibland blir siffrorna svårtolkade. Det märks tydligt i SCB:s rapport!

SCB har haft regeringens uppdrag att samla statistik och ge oss alla en större kunskapsöversikt över det civila samhället. Myndigheten har använt känt material, och tolkat samman helheter och delar. Enligt myndigheten arbetar nästan 1000 organisationer inom fältet social trygghet. Den här delen av sektorn får årligen ca 25% av alla intäkter, under 2009 var det 30,7 miljarder. Dessa 1000 organisationer har därmed rimligen en stabil ekonomisk situation – kan man tänka. 

-          Rapporten beskriver att området kultur och rekreation – som inkluderar hela idrotten med nära 12000 organisationer - hade 21 miljarder av intäkterna 2009. Jämfört med det låter det verkligen som att organisationerna inom den sociala tryggheten av sektorn har en gräddfil, kommenterar Ludvig Sandberg, t.f. generalsekreterare för Forum för Frivilligt Socialt Arbete. 

Men, av de 1000 organisationerna inom social trygghet är 38 st. a-kassor, och dessa verksamheter hade 2009 över 27 miljarder av intäkterna i gruppen. A-kassorna är viktig verksamhet, och deras intäkter är rimliga. Men att gruppera dem tillsammans med övriga organisationer inom social trygghet blir fel, då det innebär att verksamheter som drivs av tex kvinnojourer, nykterhetsrörelse, barnrättsorganisationer, hemlöshetsarbete, ungdomsengagemang etc länkas hit. Dessa verksamheter delar i verkligheten på 3,7 miljarder per år.

SCB skriver att rapporten ska ses som ett underlag för fortsatt diskussion om vidareutveckling av statistik för det civila samhället. Det behövs, under lång tid framöver. Hur verksamheter grupperas och vilka siffror som kopplas till dem kommer att påverka förutsättningar och regelsystem.

-          De här verksamheterna inom social trygghet har inte stora resurser! SCB:s gruppering i rapporten riskerar att få oss alla att tolka verkligheten fel, avslutar Anna.


torsdag 29 september 2011

regeringsombildningen

För en vecka sedan spekulerade jag på denna blogg hur valet av Annie Lööf skulle påverka regeringsombildningen. Mina spekulationer visades sig gå in med 100 procent. Annie tar näringsministerposten, om än lite avskalad och Lena Ek blir miljöminister. Jag hade nog förväntat mig att Reinfeldt skulle passa på att göra en större regeringsombildning och inte bara centerstatsråden

tisdag 27 september 2011

Prisad kenyansk miljövän avliden

Nästan samma dag som jag får boken Den trebenta pallen som SV och Humanus gett ut med Pär Granstedt och Joe Frans som författare, nås jag av beskedet att Wangari Maathai avlidit, 71  gammal.Hon har fått Nobels fredspris och kommer från Kenya.
Varför denna koppling? Jo baksidestexten på boken som handlar om Afrikas utmaningar och Europas ansvar citeras Maathai som jämför Afrikas framtid med den traditionella afrikanska trebenta pallen.
Det första benet representerar det demokratiska fältet och mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors och barns rättigheter, och vad hon kallar "miljörättigheter". Det andra benet symboliserar uthållig och ansvarsfull förvaltning av naturresurser både för dem som lever idag och för kommande generationer.
Det tredje benet står för vad hon kallade "fredskultur". Det handlar om sådant som rimlighet, respekt. medlidande, förlåtelse, och rättvisa.

Läs boken och få en  delvis ny syn på Afrika. Det finns hopp.......

söndag 25 september 2011

demokrati?

Nås av att medelandet att President Medvedev ödmjukt föreslog att Putin skulle bli nominerad som Rysslands president. Marionetter finns i tusentals men han tar priset.. Konstutionen förhindrade att Putin ställde upp en gång till 2008. Istället utsåg han den 13 år yngre och ständigt lojale vän Medvedev. och Putin klev ett steg tillbaka och blev premiärminister. I praktiken är det ändå Putin som styrt landet. Genom att han leder Enade Ryssland som har två tredjedelars majoritet i den ryska duman. När skall det rska folket göra en "arabisk vår" och se genom det skenheliga systemet som kallas "rysk demokrati"?

onsdag 21 september 2011

tappar alliansen pensionärerna?

Den stora väljargruppen - pensionärerna - fick i stort sett ingen framgång i regeringens budget. Enligt Sifo väljer allt fler att sluta stödja alliansen. Man skall inte underskatta pensionärskollektivet i nästa val. Välutbildade, röststarka och där tidigare preferenser av partival spelar mindre roll. Alliansens partier lever farligt.  Det är en stor grupp som motvarar 1,7 miljoner människor som är trötta på att regeringen prioriterar de som har arbete och struntar i de som varit med och byggt välfärden i Sverige. För min del hade en satsning på pensionärerna gått före en sänkning av momsen för restuarangnäringen. Ingen vet effekten av den sänkta momsen. Det är bara att hoppas att regeringen tänker om. Det finns en bred majoritet i riksdagen för att satsa på pensionärerna.

tisdag 20 september 2011

Vilka satsar regéringen på?


Ett torftigt och tillbakalutande attityd präglade Anders Borgs framträdande i dag när han presenterade regeringens budget. Är det en politiker med visioner som vi ser eller är det nationalekonomen som har skygglapparna på och betonar ANSVAR i var och varannan mening. Det senare är min uppfattning. Regeringen måste prestera bättre för att det skall bli en valframgång 2014.

Noterade att folkbildningsanslaget räknas upp med 1 PROCENT. Ynkligt och det visar att den uppräkning som folkbildningen fick med 400 miljoner 2007 snart är uppäten av kostnadsuppräkningarna i form av löner och andra kostnadsuppräkningar.

Regeringen säger sig värna om folkbildningen, men vad gör dom i realiteten?

måndag 19 september 2011

När telefonen týstnar

Det är märkligt men inte särskilt förvånande. Samma dag som man meddelar att man avser att sluta ett jobb så avtar alla kontakter man haft som är jobbrelaterade.  Arbetslivet bygger på relationer och förtroende, men oftast är dessa relaterade till ett chef - medarbetarskap som när detta upphör så upphör också kontakten. Flera medarbetare har hört av sig och beklagat att jag slutar och det är jag tacksam för.
Ser fram emot förbundsstämman i Norrköping den 7-9 oktober där jag får träffa många av dom som jag samarbetat med. Det skall bli kul att sitta med alla andra före detta förbundsrektorer och förbundsordförande och lyssna på debatten. Av SVs 44 år som studieförbund har jag haft förmånen att ansvara för verksamheten i 17 år, vilket är nära 40 % av organisationens levnadstid.

I övrigt så verkar den näste partiledaren som får silkessnöret är Göran Hägglund. Han har inte lyckats få med sina allianskamrater på några av hjärtefrågorna bland annat höjningen av pensionerna. Om det skulle bli så är det endast Fredrik Reinfeldt som är kvar av den ursprungliga kvartetten som bildade alliansen i Högfors hemma hos Maud Olofsson. Hur påverkar det det framtida regerandet. Håller alliansen för ytterligare påfrestningar. Skall också bli intressant att se hur valet av Annie Lööf påverkar ministerposterna. Är det en vågad gissning att Maud Olofsson och Andreas Carlgren försvinner som minstrar för att bereda plats för nästa generations ledartrojka. Anders W Jonsson blir med all säkerhet riksdagsgruppens ordförande och ekonomisk politisk talesperson. Att Annie tar en över efter Maud även som statsråd är ett tips från mig. Sen vilken som blir miljöminister vete fåglarna. Gardera med Lena Ek, Eu parlamentariker... Nästa vecka vet vi.....

fredag 16 september 2011

Äntligen

Efter tio år av borgeligt styre i Danmark, med Dansk Folkeparti, som stödparti blir det nu maktskifte. Trots att Socialdemkraterna gick tillbaka kan de nu bilda regering mycket tack vare att Radikale Venstre nästan fördubblade sitt väljarstöd. Det tvingar också S att föra en politik i mittfåran. Förhoppningen är också att en ny regering skall ändra på den invandringspolitik som nu danskarna verka vara less på och som varit en skamfläck för Danmark och Norden.

Läste också att det äntligen skall bli tillåtet för gamla som bor på äldreboende att kunna ta sig en snaps eller ett glas vin. Det är märkligt att det skulle ta ända till 2011 innan denna, förvisso lilla, frihetsreform kunde bli verklighet. Äntligen blir de äldre myndighetsförklarade

onsdag 14 september 2011

Förnedrings TV?

Har en kamrat som tycker att kunskapsprogram med 5-klassare är förnedringstv eftersom dom slår vi som är 55+ i kunskaper. Nu när jag fått lite mera tid har jag stött på en ännu värre form av förnedringstv. Idol på TV 4 har tagit med deltagare som definitivt inte skall exponeras i TV. Många deltagare har inte att göra i detta program utan det blir både pinsamt och förnedrande att de släpps fram. Bespara oss från detta utan släpp fram endast de som har en talang för sång och musik.

lördag 10 september 2011

NYSTART:::

NYSTART...

Skrivandet har legat nere en längra tid. Det beror på flera orsaker tidsbrist men inte minst att jag har haft annat att tänka på det senaste halvåret. Efter nästan 17 år som förbundschef på Studieförbundet Vuxenskolan har jag kommit fram att det är dags att försöka hitta på något annat. Organisationen genomgår en kraftig förändring och som kommer att påverka även den nationella nivån som jag operativt har ansvarat för. Med en ny organisation och inriktning har jag funnit att det är dags att lämna över till någon annnan. Det är styrelsen och jag överens om. Givetvis har det funnits tillfällen där styrelsens ledning och jag haft olika uppfattningar om den nya inriktningen och det har påverkat beslutet. Nu får jag tillfälle förhoppningsvis att ägna mig åt andra saker och inte minst kunna få tid att skriva här......

onsdag 16 mars 2011

Unga folkbildare om framtiden

Läser just nu en intervjuskrift om folkbildningens idé och framtid som Folkbildningsförbundet tagit fram. När vi hade arbetsutskott gjorde Berit Danielsson oss uppmärksam på redaktörens efterord. Det var faktiskt en lysande beskrivning av vad folkbildning är. Den lyder så här:

"Folkbildning för mig är att säga ja till framtiden. Det är att våga tro på någonting mer. Att livet fortsätter. Att världen är större än bara det omedelbara. Att det finns nya upptäckter runt hörnet. Folkbildningär att våga utmana sig själv. Att våga öppna sig och möta andra. Att växa tillsammans. Delta i en process. Folkbildning kan vara att bryta ett mönster, att tillåta sig att finnas till. Att unna sig ett sammanhang.
Folkbildning är att törsta efter kunskap. Att söka information. Att belönas med insikt.
Folkbildning är också ett verktyg. Ett vapen. En väldig kraft.Folkbildning är ett fordon mot framtiden - ett sätt att skapa förändring, ta plats, få inflytande, påverka och skapa turbulens".

Kan folkbildning beskrivas på ett bättre sätt?

onsdag 9 mars 2011

Regionchefsmötet

Har varit på Sånga Säby i två dagar och träffat SVs regionchefer. Den stora frågan var givetvis den organisationsförändring som vi står mitt uppe i.En viss frustration kunde anas i gruppen. Vi lägger ner regionerna och deras roll i framtiden är oviss. Vissa kommer att söka jobbet som nya avdelningschefer i de nya avdelningarna som omfattar de nuvarande länen. I Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer det att finnas fler avdelningar som i sin tur kräver att särskilda juridiska enheter bildas för att hantera det regionala uppdraget. Sammantaget är ändå bilden att förändringen av organisationen går som planerat och att det är ett fåtal konflikter som finns att lösas. På fredag har vi förbundsstyrelsens arbetsutskott som kommer att behandla en del av dessa problem i organisationsförändringen

måndag 7 mars 2011

Nu får det vara nog!



Konstaterar att det var två månader sedan som jag skrev ett inlägg på denna blogg. Skall jag lägga ner och skita i det här eller. Den spontana känslan är att det får vara nog. Men vid närmare eftertanke så blir det tvårtom. Jag skall intensifiera mitt skrivande och verkligen skärpa upp mig. Har haft 4 dagars sportlov med fru och yngste son och i år gick färden till Frankrike. På tre dagar besökte vi tre länder, Italien, Frankrike och Monaco. Det främsta skälet till denna resa var att besöka cirtusfestivalen i staden Menton nära den italienska gränsen och nära Nice och Monaco. Festivalen har hållits i 78 år årligen och många ton apelsiner och citroner används för att bygga dessa fantastiska skapelser som ni ser här bredvid.
Nu är man tillbaka i verkligheten och två dagar med våra regionchefer väntar ute på Sånga Säby för att stämma av organisationsförändringen och hur den löper.

fredag 14 januari 2011

det nya året började sängliggande

Det är typiskt. Man är ledig några dagar och kopplar av och så bryter förkylning, feber och en besvärande hosta ut. Det är innebär att har legat i sängen och tyckte synd om mig själv. Vi män har ju en förkärlek för det. Men nu är det över (peppar, peppar) Men jag hann i alla fall att träffa våra regionala samordnare för den organisationsförändring som vi nu tar itu med. Det är ett kul och intressant gäng som vi har lyckats rekrytera. Några gamla förbundsordföranden Kent och Sven-Olof, Peter Örn har haft ett engagemang både SV, Röda Korset mm, Carola Gunnarsson, tidigare ordförande i Folkbildningsrådet och vice ordförande i SKL bara för att nämna några. Det var lite som ett "come togehter party" när vi sågs. Nästa vecka är fylld av möten både internt men också tillsammans med de övriga studieförbunden. Skönt att vara tillbaka!