lördag 30 oktober 2010

Bistrare klimat

Jag och många med mig var oerhört besvikna för ett knappt år sedan klimatförhandlingarna i Köpenhamn havererade och ingen global klimatöverenskommelse kunde nås. Besvikelsen byttes senare mot ett hopp att i all fall vi som individer skulle ta saken i egna händer och faktiskt göra saker på egen hand att minska klimatpåverkan ( själv gick jag från fossilbaserad gasuppvärmning till bergvärme). SV hade tillsammans med sina nordiska kollegor en liten och anspråkslös men framgångsrik kampanj där vi ville att våra cirkeldeltagare diskuterade över cirkelkaffet vad vi som individer kan göra och bidra till att reducera "tappade sugar" bland befolkningen. Men det räcker givetvis inte. Det krävs globala och hållbara överenskommelser bland nationerna för att klimatpåverkan på allvar reduceras. Hur ser då läget ut nu när klimatsamtalen återupptasi Cancún i Mexiko?
Inte mycket om man skall tro de som är initierade. Kyotoprotokollet löper ut 20102 och EUs miljöminstrar kan tänka sig en förlängning om några justeringar görs men dilemmat är att USA inte skrivit under alls och Kinas snabbt växande ekonomi baseras på kolkraft är inte bunden av att minska sina utsläpp. Indien är också undantagen.

Miljöorganisationen Friends of the Earth hävdar att det krävs rättsligt bindande utsläppsminskningar för att världen inte skall fortsätta att utsättas för katastrofala klimatförändringar. De menar också att EU måste sluta att stödja utvidgningen av koldioxidmarknaden som handeln med utsläppsrätter innebär. Ett landkan ju sälja ut sina kvoter av koldioxidutsläpp till högstbjdande. Dubbelfel både ur ekonomisk och miljösynpunkt.

Det verkar som om det politiska systemet är oförmögen att lösa problemen just nu. Hoppet kanske snarare skall ställas till vi som individer och civilsamhällets organisationer för att trycka på men också till det privata näringslivet När skall dem inse att smarta klimatlösningar är en framtidsbranch som ger framtidstro och som skapar både jobb en bättre miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar