tisdag 12 oktober 2010

Nyamko - försvara satsningarna på folkbildningen

När regeringen Reinfeldt tillträdde 2006 rivstartade man med en kraftfull framtidssatsning på folkbildningen. 400 miljoner kronor tillfördes. Det har inneburit att folkbildningen och studieförbunden kunnat genomföra rejäla satsningar på bl a integrationsarbetet, lokal utveckling med övriga civilsamhället och arbetet med att utveckla verksamhet för personer med funktionsnedsättningar.

Vi möter i dag en utveckling där många ungdomar inte klarar det offentliga utbildningssystemet, utanförskapet växer, integrationsproblemen accelererar och att personer med funktionsnedsättning hamnar utanför samhälle och arbetsliv. I kölvattnet till denna utveckling växer kraven på studieförbunden och folkbildningen att göra ytterligare insatser.

Med detta som utgångspunkt känner jag besvikelse över att regeringen i förslaget till budget inte förmått förstärka folkbildningssatsningen från 2006. Jag ställer stora förväntningar på att den nyvalda folkbildnings- och civilsamhällesministern Nyamko Sabuni tar initiativ till att bjuda in folkbildningen till ett samtal och samtidigt markerar att regeringen tänker fullfölja den offensiva satsningen från 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar