söndag 21 mars 2010

Nya insatser?

Veckan var fylld med möten och utskick till förbundsstyrelsen inför mötet den 29-30 mars. Skall bli intressant att höra förbundsstyrelsens diskussion om arbetsgruppen för organisationsöversynens förslag. Ett drastiskt förslag som innebär att SV går från 177 avdelningar till 31 "länsavdelningar" men med bibehållen lokal närvaro i form av kontor i alla kommuner. Arbetsgruppen är enig och övertygad om att detta den rätta vägen för vuxenskolan. Spännande!



I fredags hade vi arbetsgruppen om vuxnas lärande. Intressant sammansättning av många olika kompetenser, Vi pratade mycket om bildningsbegreppet. Vad står det för i vår tid? Bildningsbegreppet står för så mycket. En del menar att om en person läst en "kanon" av de böcker som en del välkända personer skrivit så är man en bildad person. Jag hävdar det motsatta. När bildning har blivit lika med "givet gods" har bildningstanken förlorat sitt värde. Det är i dialog, den ständigt pågående, som aldrig avslutas som är själva bildningsprocessen. Poängen är att vi aldrig blir färdiga. Det handlar ocskå om att relatera sig till omvärlden och tolka och förstå vad som händer runt omkring oss. Lyssnadet är en central ingrediens i bildningen och lärandet, förmågan att tolka och lära av andra människor bildar oss.

Någon har sagt "man bildar sig inte i fisförnäm avskildhet". Det ligger mycket i det påståendet.

Det finns dem som beskriver bildning utifrån metaforen Resan:

Man finns hemma med dem erfarenheter och kunskap man har, man åker ut och skaffar sig nya vänner och erfarenheter i det okända och tar in nya intryck och kunskaper för att sedan komma hem och förstå och tillämpa de nya kunskaper man fått.

Kan studiecirkeln beskrivas bättre än så????

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar