lördag 27 mars 2010

Var finns folkbildningen i Bjästa?

Jag blir upprörd efter Uppdrag gransknings reportage om den våldtagna Linnea. Det så vidrigt att det får en att tro att det kan inte vara sant. Har detta verkligen hänt? Hon våldtas av en 15-åring som erkänner så småningom, ändrar sig dock men döms av domstolen. Han döms till samhällstjänst men vinner omgivningens sympati. Via olika forum på nätet, i samhället och i skolan förtalas och hotas Linnea. Elever startar skolstrejk till stöd för förövaren och möts av applåder på avslutningen i kyrkan. Brottsoffret tvingas flytta. Hur kan detta hända i ett svenskt samhälle idag på 10-talet. Hade detta hänt på medeltiden, men i en tid av upplysning är det svårt att förstå. Hur kan ett samhälle som Bjästa utanför Örnsköldsvik ( ja jag är från Ångermanland) svika en ung tjej där både skolan och kyrkan har ett oerhört ansvar. Var fanns civilsamhället, folkbildningen, studieförbunden för att faktiskt agera motkraft till dessa mörkerkrafter som stack ut sitt fula tryne. Jag blir så besviken på att civilkuraget inte är större att vi faktiskt står upp för brottsoffren och bekämpar den här typen av lynchmobbar.
Varför gjorde vi ingenting???

3 kommentarer:

  1. "Var fanns civilsamhället, folkbildningen, studieförbunden för att faktiskt agera motkraft till dessa mörkerkrafter som stack ut sitt fula tryne." Kanske lite långsökt att skylla på ABF och andra studieförbund, men det nog inte riktigt det du menar förstår jag... Men visst, var fanns de förnuftiga vuxna som kunde agera motkraft till lynchmobben? Rektorn i Uppdrag granskning menade t.ex. att lärarna inte fanns på nätet och inte kände till Facebook, eftersom de ännu inte fått någon adekvat utbildning inom området... :-(

    SvaraRadera
  2. Riktigt Anders,
    det finns förvisso ett antal offentliga företrädare som förtjänar kritik för sitt agerande, men vad med det egna ansvaret hos oss alla för vårt agerande? Både vad gäller att sprida skit omkring oss, försöka ha koll på vart våra ungdomar är på väg och i slutändan våga stå upp mot strömmen när omvärlden går fel.

    SvaraRadera
  3. Det jag menar är att där civilsamhällets organisationer är starka och agerar så minskar möjligheten att främlingsfientlighet, mobbning av människor med funktionsnedsättning eller utländsk bakgrund sprider sig i de breda folklagren.

    SvaraRadera