lördag 5 december 2009

Är politik farligt?

Var på fest i går kväll. Trevligt, gott och gemytligt som alltid hemma hos Annika och Anders. Efter maten några timmar in på kvällen kom några av oss in på att diskutera politiska frågor. Främlingsfientligheten och drivkrafterna bakom, klimatskepticsmen. Intressant diskussion som gav mig mycket. Men så sade någon att dem aldrig pratar politik på fester eftersom det oftast blir sådana meningskiljaktigheter att det riskerar att bli dålig stämning. Jag förstår inte detta resonemang. Är det farligt att ha olika åsikter? Är det inte det som befrämjar utveckling av samhället? Att sitta och prata om väder och vind leder oftast inte till utveckling. Vi måste bejaka meningsutbyten och inte uppfatta detta som "bråk". Skilj på sak och person och respektera varandra för den man är och lär och lyssna. Det är en bra strategi



I övrigt så startar klimatmötet i Köpenhamn nästa vecka. Den danska polisen rustar och alla 14.000 är inkallade till tjänstgöring och man räknar med kravaller. SV har ju varit engagerad i kampanjen 2grader.se tillsammans med 27 andra organisationer. Vi har gjort det vi har kunnat för att väcka engagemang för klimatfrågorna och mötet i Köpenhamn. Men jag måste erkänna att jag är lite besviken. Kraven som ställs är inte speciellt långtgående men sammantaget lyckas vi inte få mer än 25.000 underskrifter. Det är dåligt och visar tyvärr att det återstår en hel del folkbildningsaktiviteter för att fler skall inse att klimatfrågorna är en överlevnadsfråga och att det krävs både politiska beslut, internationella överenskommelser världen över men inte minst ett agerande från jag, du och alla andra medborgare. Men skam den som ger sig!

måndag 30 november 2009

Var det bättre förr?

Läser en intressant bok som heter FLYT - förbättringar i Sverige sedan sjuttiotalet skriven av Theodor Paues och Fabian Wallen, bägge födda 1974. Det var en tid enligt författarna då rosa telefoner var förbjudna, då havregrynsgröt var ett av de vanligaste maträtterna, då post till kvinnor adresserades till deras män och då utlandsresor var en lyx få förunnat. Det var ett gråare och fattigare Sverige. Det är en intressant läsning för alla som någon gång drömmer sig tillbaka och i en nostalgisk ton minns 70-talet i en skimrande rödgrön nyans. Innan avreglering, indiviualism och en allt mer omfattande globalisering.
Några exempel från boken: Palmemordet 1986. Journalisten Claes-Göran Kjellander, SvD var en av de första på plats. När han förstod att det verkligen var Palme som skjutits var det bråttom. Tidningen hade redan gått i tryck. Nu gällde det att stoppa pressarna, kalla ner en fotograf och ringa in folk. Men vart fanns närmaste telefon? Kjellander rusade till Hötorgets tunnelbanestation några hundra meter bort där det fanns ett tio-tal automater men samtliga ur funktion. Han fick vända och springa några hundra meter åt andra hållet, förbi mordplatsen och ner till biografen Grand där han till slut fick tag på en fungerande automat. Som tur hade man småpengar att ringa för. Det är 23 års sedan. Hur hade det sett ut idag?

Ett annat exempel ur boken. Sedan mitten av sjuttiotalet har den förväntade livslängden för svenska män ökat med sju år och för kvinnor med fem år. Om man sover åtta timmar om dygnet blir det lite drygt 40 000 extra timmar kvar för oss män att göra något roligt för. Om en man drabbades av testikelcancer på 70-talet var chansen att överleva nära noll. Idag är chansen att överleva hela 98 procent. Dödligheten i hjärt-och kärlskudomar har mer än halverats sedan 70-talet.

Slutligen en telefonshistoria igen: Televerket ägde verkligen telefonen på 70-talet och hade monopol. 1983 blev moderaternas partiledare Ulf Adelsohn polisanmäld. Han hade under en resa till Hongkong köpt en trådlös telefon och kopplat in den i jacket därhemma. Det var olagligt och den förre kommunikationsministern dömdes till 15 dagsböter a´20 kronor. Förbudet att ansluta andra än Televerkets telefoner till nätet fanns kvar till 1985. Det hade jag glömt. Läs boken!

lördag 21 november 2009

Nu duggar nomineringarna tätt

Uppstarten till nästa års val är i full gång. Nu mejslas kandidatern fram som skall vara partiernas ljus i rampljuset. Ett av socialdemokraternas dilemma är att de har inga kandidater, vid sidan av Mona Sahlin, som har någon lyskraft. Tråkiga Tomas Östros och han .... Eneroth är ju tråkigare och gråare än väggen i tunnelbanan. Det är möjligen därför som Tomas Bodström placeras som etta i Stockholm. Lyskraft-ja utseende-ja, fotbollsbakgrund- ja,advokat- ja- författare- ja, kyrkopolitiker-nja. Men är ju inte speciellt lysande politiskt, men drar säkert väljare till socialdemokraterna i ett hårt sargat Stockholm.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article6164043.ab

tisdag 17 november 2009

Cecilia Malmström-ett bra val!

Cecilia Malmström är ett utmärkt val som ny svensk EU-kommissionär. Med hennes bakgrund från bl a utbildingsväsendet och folkbildningen har hon stora möjligheter att lyfta fram de breda bildnings- och utbildningsfrågorna på den europeiska arenan. Europa behöver ett kunskapskapslyft där det livslånga lärandet sätta i förgrunden.
En kraftfull satsning på att lyfta den samlade bildningsnivån i Europa är en avgörande faktor att bygga demokrati. Det demokratiska underskottet kan bara mötas med aktiva insatser på att stärka medborgarnas självklara rätt till utbildning. Det borde vara ett prioriterat område för den nya svenska EU-kommissionären.
Utbildade medborgare är också viktigt för att möta den främlingsfientligheten som slagit rot i många europeiska länder inklusive Sverige....

fredag 6 november 2009

Europas Förenta Stater?

Nu är Lissabonsfördraget i hamn efter Irlands folkomröstning och att Tjeckiens president skrivit på fördraget. Svårt att förutspå vilka konsekvenser det får. 2 nya svenska parlamentariker i alla fall. En ny "president" och "utrikesminister" samt ett fortsatt förstärkt Europaparlament och en försvagad EU-kommission.

Men frågan är om detta är början på att skapa Europas Förenta Stater. Det är möjligt att jag inte kommer att uppleva det men frågan är om inte röster inom några decennier kommer att hävda att EUs president skall vara folkvald och på det sättet ge bränsle åt en ytterligare samordning av beslut. Svårt att säga om det är önskvärt eller inte men utvecklingen pekar dock i den riktningen.

Läste en intressant artikel om Vint Cerf, som brukar beskrivas som en av internets fäder. Han menar att nu tar internet nästa stora steg. Mobiler, tv-apprater, sensorer och mängder av andra apparater kommer nu att kopplas till nätet. Det är lätt att bli historielös. Jag tänker på mina två söner 14 och 16 år gamla, de har inte upplevt annat än internet, inget före detta. Martin, den äldste är årsbarn med den första webläsaren i modern mening. Hur kunde vi kommunicera före detta och mobiltelefonerna? Vilken tid det måste ha tagit att skaffa information, beställa biljetter, prata och kommunicera med människor. Jag är så gammal att jag upplevt en tid där du inte ägde din stationära telefon utan det var Televerket som gjorde det. Du hade den bara till låns. I slutet av 70-talet hade jag satt vår telefon nära ett varmt strykjärn vilket gjorde att plasten i telefonen smälte. Gick med telefonen till televerket och fick en utskällning av en dam som hävdade att jag förstört statens egendom. Vilken frihetstid vi ändå har upplevt!

I alla fall: Vint Cerf hävdar att 99 procent av alla program och tjänster som vi kommer att använda via internet har inte utvecklats ännu. Allt på internet handlar om mjukvara och då blir det ändlöst. Det finns ingen gräns för hur mycket nytt som kan göras, hävdar Vint Cerf.

Den stora förändringen handlar också hur datakraften flyttar sig. Processorer och minnen blir bättre och bättre och det som en vanlig persondator klarade för några år sedan klarar en avancerad mobiltelefon av idag. Vad framtiden har i sitt sköte vet ingen.. Titta tillbaka 16 år, då trodde du inte att det du gör idag skulle vara verklighet...

söndag 1 november 2009

Har varit och hälsat på min mor i Västernorrland under höstlovet. Kunde i tidningen läsa att Västernorrlands landsting brottas med stora finansiella problem med ett underskott på flera hundra miljoner. Vad tänker man spara på jo, en av tre landstingsägda folkhögskolor skall läggas ner, frågan är bara vilken... Ansvarig politiker(S) bedyrar i tidningen att det alls inte handlar om att folkbildning är dåligt tvärtom men det kostar landstinget pengar att driva skolorna. Det som bekymrar den ansvarige politikern är hur man skall kunna bibehålla ett lika stort statligt folkbildningsanslag till landstinget om man lägger ner en skola. Det handlar ju om ganska många miljoner som "transfereras" till landstinget från staten menar han. Han anger också aningslöst ett antal alternativ för att tricksa för att kunna behålla anslaget. Jag blir så bedrövad när jag läser sådant när man reducerar folkbildningen till en del i transfereringspolitiken och där man vill spara av landstingets egna kostnader för folkbildningen men samtidigt kunna bibehålla de statliga folkbildningsanslagen. Då skiter man i de enskilda människornas möjligheter till ny kunskap och nya möjligheter till att växa som individ utan bara ser till pengarna. Andra sparområden som pekas ut är stödet till föreningar, studieförbund. Hur vore det om man tittade inåt i sin egen administration och funderade på hur man kan effektivisera en oftast bedrövlig byråkrati istället för att spara på en kostnadseffektiv verksamhet som folkbildningen är och som dessutom bevisligen ger människor framtidstro. Ett trött och nerkört landsting i en region som haft en mångårig negativ utveckling på alla plan behöver tänka utanför boxen och istället ta hjälp av folkbildningsorganisationerna för att vända trenden......

måndag 26 oktober 2009

Globaliseringen på familjenivå

I helgen gifte sig min äldste son. Ett fantastiskt trevlig tillställning på alla sätt. Men blandningen bland de 135 gästerna skvallrar om att vi lever i en allt mer globaliserad värld. Till bröllopet kom det gäster från USA, Guatemala, Israel, Skottland, England, Tyskland, Kroatien, ja ända från Ångermanland. Även själva vigseln som gick av stapeln på Skeppholmens folkhögskola var en sällan skådad blandning. En borgelig vigselförrättare (en gammal arbetskamrat till mig Carita Wallman Larsson, även aktiv inom SV) fick hålla ceremonin på både svenska och engelska och vigseln avslutades med några judiska traditioner eftersom bruden är judinna. Brudgummen skulle krossa ett glas och efteråt utbröt en vild dans till kletzmermusik. Det var lite mer fart i den vigseln än ett traditionellt svenskt kyrkobröllop! Det som också var fantastiskt var att både bruden och brudgummens anfäder kom till Sverige samtidigt i slutet av 1800-talet som judiska flyktingar från Ryssland och bodde inte långt från varandra på Klippgatan på Söder. Nu är cirkeln sluten.......

tisdag 20 oktober 2009

UR back on track?

Träffade idag den nye VDn för Utbildningsradion Erik Fichtelius för att diskutera på vilket sätt som UR och studieförbunden kan hitta ett bra samarbete. Blev väldigt positivt överraskad över mötet. Han betonade att public service har en mycket stark ställning i Sverige över blockgränserna och att det nu finns politisk enighet om att Utbildningsradion skall även framledes vara ett självständigt bolag, men att utmaningen är att bli relevanta för de som sysslar med bildning och utbildning.
Hans vision är att UR skall var ett ledande företag för bildning och utbildning.
Han pekade på behovet av omstruktureringar i företaget och angav tre utmaningar som blir avgörande hur framgångsrik UR kan bli:

Användbarheten. Hur kan man paketera URs program på ett relevant sätt för användarna?

Webben. Hur kan UR nyttja webben på ett tydligare sätt och jämförde med att SVT Play kommit mycket längre i sin utveckling än UR

Kunskapskanalen. Där kunde han presentera att den 18 januari 2010 kommer Kunskapskanalen ha samma sändningsplats som SVT 24. På dagarna har SVT24 utsändningar från riksdagen och Rosenbad men mellan 16 och 19 samt helgerna har Kunskapskanalen sändningsrätten. han efterlyste ett samarbete kring föreläsningar runt om i landet som kunde få en större publik genom UR och Kunskapskanalen.

En intressant nyhet (i alla fall för mig) var att på I Tunes finns en knapp som heter I Tunes U som är ett samarbete med världens ledande universitet, Berkley, Oxford, UCLA osv om att sända ut föreläsningar. UR är beredda att ta på samordningen av en svensk satsning eftersom man måste garantera minst 250 förelsäningar varje år. Detta skulle vara en möjlighet för SV och FORES att få en än större publik internationellt...
Spännande möjligheter öppnar sig för folkbildningen...

lördag 17 oktober 2009

Bevare oss för Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraterna har valt en kvinnlig vice ordförande på sin kongress, förmodligen i hopp att tvätta bort stämpeln som ett mansdominerat parti. Men denna kvinna är tillsammans med sin man de som är Sverigedemokraterna i Landskrona, den kommun som partiet tog 23 procent i förra kommunvalet. Och som folkpartiet med Torkel Strandberg i spetsen ger legitimitet åt i kommunen genom att regera med SDs goda minne. En kommande svensk Pia Kjeersgaard kanske, som också är dömd för förtal av politiska motståndare.

Man försöker febrilt att tvätta på stämplen som ett invandrarfientligt parti men lyckas särdeles dåligt. Göran Hägglund sågas från höger och anklagas av Jimmie Åkesson för att han inte vågar ta tag i invandrarfrågan som "verklighetens folk" talar om vid köksbordet. Årets säljsuccé på kongressen är t-shirten med texten " Ge oss Sverige tillbaka".

Apropå Göran Hägglund, han har tydligen med sitt tal lyckats med två saker. Ett har han lyckats reta upp kultureliten och ge dem den luft de behöver för att komma in kulturdebatten. Det andra är att han ger bränsle till de invandrarfientliga rörelserna i landet. Hägglund har fått en hjärtevän i Jimmie Åkesson som han förmodligen inte vill ta med tång i. Men som man bäddar får man ligga, som det gamla talessättet lyder..Har kristdemokraterna anträtt den den långa marschen mot det avgrundsdjupa högerdiket.....

torsdag 15 oktober 2009

Dole ner i brygga!

Tidningarna uppger idag att bananjätten Dole drar tillbaka sin stämningsansökan mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.
I filmen Bananas! berättar Gertten om en Los Angeles-advokats kamp för flera tusen nicaraguanska fruktarbetare. Dem som har arbetat för Dole anklagar företaget för att ha skadat dem genom att använda ett förbjudet växtgift.
Dole ville inte att filmen skulle visas och lät i juli stämma Gertten för förtal. Processen skulle ha startat i USA den 8 oktober, men enligt uppgift sköts den först upp och nu lägger man ner stämningsansökan. Flera riksdagsledamöter har engagerats sig i denna viktiga yttrandefrihetsfråga i ett angeläget ämne där multinationella suger ut fattiga i tredje världen. Heder och dem och deras agerande ligger helt i linje med de åsikter som finns i SVs nya idéprogram. Jag hoppas att vi, via våra dialogmöten (SV Arena), kan erbjuda en dialog hur vi som vanliga konsumenter kan välja alternativ för att få de multinationella företagen ner i brygga så att de uppför sig på ett anständigt sätt och ge en marknad för rättvisa produkter.

tisdag 13 oktober 2009

Stoppa klimathotet!

I veckan har alla Vuxenskolans cirkelledare fått ett brev med uppmaning att själv skriva under och uppma na sin deltagare att skriva under kampanjen www.2grader.se. Jag blir glad när jag läser på hemsidan en underskrift av Rolf Klang, Lerum. " är cirkelledare i Vuxenskolan. Jag skall aktivera gruppen att skriva under". Roligt, och hoppas att många cirkelledare gör som Rolf. Tar ett aktivt engamang i klimatfrågan.

måndag 5 oktober 2009

Heja svensk polis!!

Läser i tidningen att Stockholms polishelikoptrar kommer inom kort att inte kunna flyga nattetid. Från och med 2010 träder ett nytt arbetsschema i kraft som tar bort beredskapen på natten. Från kl 7 på morgonen är det möjligt att få upp en helikopter. Värdetransportrånet visar på en naivitet och revirtänkande inom svensk polis som jag inte trodde skulle få existera. Bra att Beatrice Ask ryter till, men vad gör polisledningen? Detta är skandal. Man får hoppas att tjyvarna går och lägger sig och inte är uppe på natten. Men fan trot!

I övrigt är det väl bra att Irland röstade ja till Lissabonfördraget äntligen... Det är märkligt att minnet är så kort. Genom medlemskapet i EU har Irland gått från att vara det fattigaste landet i Västeuropa till att, trots nuvarande lågkonjunktur, till att bli en välmående stat. Men det verkar drygt en tredjedel av befolkningen glömt bort.

söndag 4 oktober 2009

På väg hem!

Sitter på tåget på väg hem från SVs förbundsstämma och är rätt så trött. Längtar hem till familjen och min egen säng efter hotellsäng i 5 dygn. Sveriges största folkbildningsmöte med över 500 deltagare är avslutat och känner mig nöjd med resultatet. Efter en lång och intensiv debatt kunde stämman anta ett nytt idéprogram som i allt väsentligt följde styrelsens förslag. Många nya utmaningar finns i programmet. Idag delade vi ut SVs folkbildningsstipendium till Kjell Stjernholm, Moomsteatern och vi visade också en en video från en av teaterns föreställningar. Mycket bejublad och uppskattad pristagare!
Deltagarnas engagemang både i debatten på stämman och på festerna visar att SV är en folkrörelse och folkbildningsorganisation att räkna med i framtiden.

tisdag 29 september 2009

Göteborg för hela slanten!

Förra veckan var det Bok&Biblioteksmässan i Göteborg. Nu sitter jag på tåget ner till Göteborg för attt tillbringa resten av veckan i denna förnämliga stad. Idag och i morgon har Folkbildningsförbundet och EAEA en stor europeisk konferens på temat Active Citizenship in Europe med 400 deltagare. På torsdag tjuvstartar SVs förbundsstämma med förbundsstyrelsesammanträde och middag med Göteborgs stad som värd. På fredag drar stämman i gång med invigning och utskottsarbete. Nytt idéprogram skall antas som går i hållbarhetens tecken. Just nu förbereder vi hur kan mobilisera SV-organisationen för kampanjen www.2grader.se och se till att både förbundstämmoombuden engagerar sig och ser till att cirkelledare och deltagare deltar aktivt i kampanjen och vi kan visa att det finns ett folkligt tryck på alla länders politiker att det skall bli ett kraftfullt klimatavtal i Köpenhamn i början av december. Jag är också glad att vi valt att ge SVs folkbildningsstipendium till Kjell Stjernholm, konstnärlig ledare för Moomsteatern i Malmö!

fredag 25 september 2009

Kampanjen 2grader

Idag var SV med på en presskonferens med Maud Olofsson och Andreas Carlgren samt företrädarar för ett 10-tal folkrörelser i Sverige. Syftet var att starta kampanjen 2 grader inför de stundande klimatförhandlingarna i Köpenhamn och öka trycket på förhandlarna och visa på en folklig opinion. Röda Korset, Rädda Barnen, FN-förbundet, Studieförbundet Vuxenskolan, LRF, Centerpartiet är några av undertecknarna.
Kraven är 4 och enkla
- Vi behöver globalt miljöavtal
- Alla länder skall skriva under
- Temperaturen får inte stiga med mer än 2 grader
- De fattigaste länderna garanteras rätt till utveckling

De som vill underteckna dessa krav går in på www.2grader.se

För SV-organisationen gäller det nu att mobilsera alla anställda, förtroendevalda, cirkelledare och cirkeldeltagare att skriva på uppropet. Men det brådskar det är bara 74 dagar kvar till Köpenhamn

Skriv under!

onsdag 23 september 2009

Går boken döden till mötes?

I morgon befinner jag mig på Bok&bibliotekmässan i Göteborg. Skall man tro den enorma uppslutningen som mässan har varje år kanske rubriken inte stämmer. ALLA ÄR DÄR, och då menar verkligen alla inom branchen. SV har som vanligt en monter, strategiskt placerad vid ingången och ett program som verkligen är imponerande. En fråga som vi ställer är om förlagen går samma öde till mötes som skivindustrin? Blir det krig mellan konsumenter, lagstiftare och nätaktivister? På fredag kl 12.00 har vi ett samtal på temat Boken nästa för pirater, fildelning, kopiering och sampling med Martin Ådahl, Tankesmedjan Fores, Eric Schüldt, författare till boken Framtiden om boken, litteraturen och den digitala tidsåldern samt Anders Rydell, författare till boken Pirater För SV är det viktigt att vara med och bredda samtalet på Sveriges största kulturmötesplats. Upphovsrätten och bokens vara eller inte vara är därför ett sjävklart ämne för SV att lyfta.

tisdag 22 september 2009

Den strålande framtid är vår

Läste en artikel med rubriken Så blir ditt liv 2019 där man spekulerar i vilka värderingar som kommer att gälla om 10 år. Efter att ha läst den bli man som folkbildare upprymd. Utvecklingen (om den nu blir som det beskrivs i artikeln) går i studieförbundens riktning. Vi är mitt uppe i ett värderingsskifte. Välgörenhet bli allt viktigare. Allt fler företag satsar på CSR Corporate social responsibility. Generellt vill vi om tio år handla och leva med kvalitet både när det gäller mat och prylar och bidra till en bättre värld. På det privata planet går vi in för det som i artikeln kallas för PSR ( Private social responsibility )

Om tio år har vi tröttnat på girighet och kommers och vill ha kvalitet i varor och relationer. Att ge är större än att ta, säger Ida Huldt i artikeln.

Har man en flashig bil eller en svindyr villa för att imponera bör man tänka om. I framtiden är det andra saker som ger status. En bil kan alla låna pengar till, men att kunna saker är mycket svårare. Det kanske en del manliga kollegor på jobbet bör (tänker särskilt på Micael och Anders) tänka på när man avlyssnar deras skryt om Volvo XC 90 och hur svårt det är att var utan den. Att vara snäll kommer att klättra på statuslistan. Godhet är den starkast växande trenden.

Studieförbunden och dess verksamhet går en lysande framtid till mötes, om denna trendspaning blir verklighet....

torsdag 17 september 2009

Rösta i Kyrkovalet på söndag

Kan väl inte påstå att jag är en frekvent kyrkobesökare, men det händer ibland. Däremot tycker jag att Svenska kyrkan gör många bra saker både för barn och äldre både här hemma och i andra länder. En liten anekdot. I somras fyllde min mor 91 år. Församlingen i Sollefteå har som tradition att besöka alla som fyllt 90 år varje år. Nu var turen kommen till henne. Lite smånervös inför besöket kom det fram kaffe och 7 sorters kakor och hon klädde upp sig. En ung präststuderande kom med blommor och satt i flera timmar och lyssnade på min mors betraktelse över sina levda 90 år. Min mamma var så nöjd och glad efter besöket. Hon var sedd och lyssnad till!

Min uppmaning till alla medlemmar i Svenska Kyrkan är: Gå och rösta på söndag. Mota Sverigedemokraterna och se till att dem inte får fäste och inflytande i Kyrkans arbete.

torsdag 10 september 2009

Mission impossible?

Har idag tillbringat några timmar på ett möte med näringsministern Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren. Båda hade tagit initiativet, å Centerpartiets vägnar, att kalla ihop ett antal inflytelserika företag och organisationer för att diskutera en gemensam kampanj om klimatfrågorna inför COP 15 mötet i Köpenhamn. Syftet var att gemensamt öka opinionstrycket på världens länder att komma till ett klimatavtal som alla länder i världen kunde ansluta sig till och att utgångspunkten för ett sådant avtal skulle vara att temperaturen på jorden inte skall öka med mer än 2 procent. Mötet började snarare som en boxningsring med möjligen tre eller fyra kombatanter. I ena ringhörnan miljöorganisationerna företrädda av Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Naturliga steget. I den andra näringslivets organisationer Svenskt Näringsliv, Företagarna, Åkeribranschen,Skogsindustrierna, Preem, Vasakronan och LRF.
I den tredje ringhörnan återfanns Svenska Kyrkan, Rädda Barnen. Röda Korset, Svenska FN-förbundet. I den fjärde ringhörnan fanns jag som ensam representerande Studieförbundet Vuxenskolan och folkbildningen. Initiativet är mycket lovvärt men samtalet visade att det finns långtgående skillnader mellan de olika ringhörnorna, inte i synen på vad målet måste vara för att hejda klimathotet, utan snarare hur åtgärderna skall utformas. Miljöorganisationerna sträcker sig långt samtidigt som de som påtryckargrupp inte behöver ta ansvar för vad som kommer ut av Köpenhamnsmötet. Företagen är med men måste ta hänsyn till komkurrensförmåga för medlemmar." Vi är i kompromissbranschen" uttryckte ministrarna både internt i regeringen och mellan länderna. SV stod för ett tydligt kunskapsperspektiv och att bidra med attitydförändringar som bäddar för politiska åtgärder som har acceptans i breda folklager och att människor är beredda att själva vidta åtgärder för att minska sin klimatbelastning.
Budskapet från min sida var att SV är med och att en kampanj med alla dessa organisationer med ett gemensam kärnvärde skulle stödja SV folkbildande ambitioner på klimatområdet.
Spännande fortsättning fortsätter!

onsdag 9 september 2009

Varför skriver våra tidningar så lite om våra nordiska grannländer? Blev själv varse att det är val till stortinget i Norge för några veckor sedan då jag träffade en norsk poltiker. Roade mig att leta efter artiklar om valet och fick en träff daterad 2005! Vi svenskar vet mer om valet i Afganistan än i Norge. Det måste bli en uppryckning bland svenska medier. Idag blev jag bönhörd av Svenska Dagbladet som hade en stor artikel inför valet på måndag i Norge. Den politiska situationen i Norge gör ju inte att man avundas de norska väljarna. Ett stort missnöjes- och invandrarfientligt parti Framskrittspartiet blockerar ett tydligt alternativ till den nuvarande regeringen ledd av Jens Stoltenberg.

I Sverige och Stockholm utmärker sig socialdemokraterna återigen. Nu vill man förbjuda etablering av nya gymnasiefriskolor. Skälet är att det står nästan 4 000 lediga gymnasieplatser i Stockholms län och (S) är oroliga att flera friskolor kommer att gå i konkurs! Det är som man häpnar. Att friskolor kan gå i konkurs för att de inte är tillräckligt attraktiva för elever och föräldrar är väl sundhetstecken. Att värna friskolor som inte har en bra kvalitet i undervisningen, inte har en bra pedagogisk idé osv är väl inte något som kommunpolitiker skall ägna sig åt. Det luktar gammal planekonomi a´la Sovjetunionen.

måndag 7 september 2009

Regeringen missar chansen att förnya kulturpolitiken?

Ryktena säger att regeringen om några veckor kommer med sin efterlängtade proposition kring den nya kulturpolitiken. Aldrig har väl en regering haft så bra underlag för att i grunden lägga om kursen på kulturpolitikens område. En grundlig analys och och bra förslag levererades av kulturutredningen ledd av Eva Swartz-Grimaldi. Kulturetablissemanget vrålade givetvis och särintressena kröp fram ur garderoberna och visade tänderna likt varulvar. SV och många andra hejade på utredningens slutsatser som innebar ett större helhetstänk som placerade kulturen i högsätet på alla politikområden.
Men händer något i regeringskansliet och kulturdepartementet? De rykten som sipprat ut från Rosenbad gör en inte speciellt upplyft. Det "bidde en tumme". Mycket talar för att regeringen och kulturminister Lena Adelsson-Liljeroth missar chansen att bli dem som i grunden la om riktningen i svensk kulturpolitik. Om regeringen inte förmår att tydligt formulera sin ansats vad gäller kulturpolitiken så riskerar man definitivt att bli en ”lame duck”. Om propositionen inte innehåller framåtsyftande förslag blir det en rekyl och öppnar för kritik från alla – oavsett om man är för eller emot en förnyelse av kulturpolitiken.

Enligt min uppfattning måste de kulturpolitiska målen innehålla formuleringar
*som lyfter folkbildningens betydelse för det livslånga lärandet samt att tillgängligheten för alla oavsett funktionsnedsättning skrivs in i målen
*att information och kunskaper görs tillgängliga och förmedlas till alla oavsett man bär på en intellektuell som fysisk funktionsnedsättning
* att bildningsperspektivet lyfts fram, allt annat vore skräp.

Sanningens minut närmar sig för kulturministern. Om några veckor får vi svaret!

Avslutningsvis: Jag blir glad för alla tidningar som beskriver studieförbundens utbud inför hösten. Det visar att vi minsann är på hugget och följer trender och har ett utbud som engagerar människor.

måndag 31 augusti 2009

Om konsten att skylla på andra och inte ta ansvar

Ibland bli man upprörd. Min 14-årige son skulle åka buss till Brommaplan och gick ner till busshållplatsen. Eftersom skolan inte börjat skulle han betala med en SMS-biljett. Han köper en biljett och väntar på bekräftelse när bussen kommer in. Han får ingen bekräftelse och blir därför bryskt avvisad av chauffören och fick inte åka med. Det tog 15 minuter innan han fick bekräftelsen, men då var det för sent. När han kommer hem och jag får höra vad som hänt ringer jag SL för att klaga. Jag beskriver situationen och SL-tanten frågar om min son har Tele2. Jag bekräftar detta och får då till svar att Tele2 har haft driftstörningar under dagen.. SL skyller på Tele2. Jag ringer till Tele2 och får då veta att dem minsann inte haft några driftstörningar och att det är SLs fel. Det de kan erbjuda är att stryka 18 kronor från nästa faktura men då hade jag ägnat en halvtimme åt telefonsamtal som vida översteg detta belopp.

Annars så har livet återgått till det normala efter semestrar. SVs förbundsstämma i början av oktober närmar sig med stormsteg, Nu är allt material framme, Sokratespristagare utsedd och vi vet också vem som får SVs folkbildningsstipendium. Men först Bok & Biblioteksmässan först där vi delar ut SV författarpris.......

torsdag 6 augusti 2009

Idag blev jag matt i lacken efter att ha läst DN-debatt och Thomas Idergaard och Timbros studie över att kommuner minsann inte behöver spara sig ur krisen, med mer att man lägger ner alla resurser på kultur och fritid. Särskilt nämner han stödet till studieförbunden.
Timbros rapport om kommunernas kultur- och fritidssatsningar visar på enfald och brist på kunskap om verkligheten. Tillväxt och välfärdsutveckling förutsätter ett allt närmare samspel mellan civilsamhället och det offentliga. Att förespråka något annat är enfaldigt.
På vilket sätt är människors fortbildning, ungdomars musikengagemang, äldres kulturupplevelser i demensvården, intellektuellt funktionshindrades rätt till lättläst samhällsinformation och ideellt frivilligt arbete som motsvarar ett värde på 150 miljarder kronor, ett hot mot välfärden? I Timbros senaste rapport argumenterar den förre MUF-ordföranden Thomas Idergaard i raljant stil på det sättet. Syftet är uppenbarligen politiskt och inte att få till stånd en seriös och nödvändig diskussion om hur våra gemensamma skattepengar används på bästa sätt.
Timbro är närmast enfaldiga när dom hävdar att den verksamhet som studieförbund och civilsamhällets övriga organisationer bedriver inom kultur- och fritidsområdet hotar satsningar på skola, vård och omsorg. I stället är dessa insatser grundläggande för välfärdsutveckling och tillväxt. Detta visar många seriösa forskarrapporter som ser på verkligheten och inte utgår från Stureplan.
Jag hävdar helt i motsats till Thomas Idergaard och Timbro att framtidens välfärdsutveckling måste bygga på ett allt starkare samspel mellan civilsamhället och det offentliga. Det är naivt att tro att kommuner och landsting i framtiden har råd att avstå från alla de ideella och frivilliga insatser som utförs dagligen i den lokala miljön.
Varför stödjer Svenskt Näringsliv detta dravel?

onsdag 29 juli 2009

Sommar, sommar....

Har varit ledig från jobbet i nästan en månad och därför har bloggandet också tagit semester. En härlig vecka i Grekland på ön Thassos med familjen, några dagars jobb efter det med att skriva om förslaget till idéprogram för SV och skicka ut det i organisationen. Och givetvis en jäkla massa målande av fönster både invändigt och utvändigt (varför lär jag mig aldrig att det finns proffs för sådant jobb??) Några dagar i vackra Ångermanland för att fira min mors 91 årsdag.

Alltnog så börjar allvaret att komma allt närmare. I ett försök att röja upp källaren innan jobbet börjar på måndag bestämde jag mig för att rensa och åka till återvinningsstationen i Bromma. Att åka till ÅVC är härligt för man får, förutom att slänga saker, en del härliga situationer som skulle egentligen göras film på. Jag brukar tänka att det finns fyra kategorier människor man möter på en ÅVC:

1. Den miljömedvetne, som kommer dit och har fullt klart för sig i vilken binge man slänger saker och ting.
2. Den som vet men skiter i vetandet och slänger allt i samma
3. Den som inte vet men envist frågar personalen för att lära
4. Den som inte vet men frågar inte och därför gör fel av misstag

Idag kommer ett gäng med en stor lastbil full av emballage. Det verkar som de har köpt upp halva IKEA och lassar ur massvis med wellpappkartonger. Ingen personal i närheten. Ur wellpappen sticker en massa frigoloit ut men de öser ner allt i wellpappsbingen. "miljöpolis" som man är gick jag fram till herrarna och upplyste dem att man måste separera frigoliten och lägga den i Brännbart. Jag får ett snett leende tillbaka. Jag hade mött min Kategori 2. Vet men skiter i det. Dem fortsatte att ösa ner allt. När dem var på väg därifrån kommer personalen förbi och upptäcker röran i wellpappsbingen och blir så förbannad att dem rusar ut bland bilarna och skriker "vem fan har kastat en djävla massa frigolit bland wellpappen". Jag noterar från lastbilen som är på väg därifrån ett lika snett leende som jag hade fått. Ibland undrar man var moralen har tagit vägen?

tisdag 23 juni 2009

Om konsten att slå ut produktionskapaciteten på stora delar av ett kontor

Idag på morgonen fick jag ett mejl från en kollega på jobbet som upplyste mig om att jag hade en intressant video som han ville visa för mig. Det kluriga var att jag behövde installera Adobe Flash Player 10.37 för att visa den. När jag fick upp att det var en okänd utgivare av programmet anade jag ugglor i mossen och avbröt installationen. Det skulle vara fler som gjort det. Jag gick in på Adobes hemsida om laddade ner den korrekta versionen av version tio och försökte sedan att ladda ner filmen utan framgång. Då la jag av. Kollegan klagade sedan på att han fått en trojansk häst i sin dator. Med tiden kom det fler som klagade över att mejlsystem och internet inte fungerade. Vad hade de gemensamt. Jo, dem hade laddat ner den mystiska programvaran för att se kollegans film. Plötsligt upphörde stora delar av verksamheten eftersom ingen kunde kommunicera med omvärlden. Vad kollegan heter? Det är inte så intressant men jag kan ge några ledtrådar, skägg, inget eller lite hår, arbetar som presschef och bor nära en golfbana söder om Umeå.......

Slutsatsen är att vi är beroende av internet för vår kommunikation och att det är svårt att återgå till gåspennan och att det viktigt att välja sina vänner på Facebook med omsorg....

måndag 15 juni 2009

Idag har det varit en dag fylld med debatt, debatt, debatt. Vi har färdigställt en debattartikel där vi argumenterar mot kollegorna i ABF som sågar kulturutredningen jämns med fotknölarna och ställer sig på konstnärskollektivet sida mot de insatser som civilsamhället organisationer, däribland studieförbunden, gör på kulturområdet. Studieförbundens verksamhet runt om i landet är grunden för kultur för hela landet och människors eget kulturskapande. Håller ABF på att bli ett lydigt instrument för socialdemokratin och Leif Pagrotsky? Tyvärr går de helt fel i den kulturpolitiska debatten och hävdar att det handlar om klasskamp! Vilket nys!

Sidachefen hade ett inlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag. Vi har skickat ett svar som vi hoppas att SvD tar in som har följande innehåll:

Biståndsviljan är förvisso hög som Sidachefen konstaterar, men samtidigt visar andra undersökningar att biståndsviljan hos yngre minskar. Och det oroar alla oss som ser ett egenvärde i att stärka solidaritetstanken. Global solidaritet är ett fundament i den gemensamma värdegrund som bygger vårt demokratiska samhälle. Samtidigt vet vi att solidaritetstanken aldrig kan tas för given. Precis som med demokratin måste den ständigt erövras. För det krävs breda informationsinsatser för att stimulera samtalet vid möten och arrangemang, skolor och runt köksbordet, men framförallt många människors frivilliga engagemang.

Med den kunskapen är det obegripligt att följa hur Sida nu väljer att agera i förhållandet till oss i folkrörelsesverige. Stödet till biståndsinformation har reducerats kraftigt för flera organisationer och tagits bort helt för andra. Dessutom ställs så höga krav på återrapportering att en alldeles för stor andel av de begränsade resurserna binds i byråkrati istället för att gå till verksamhet.

Vi ser fram emot att Sida lägger om sin inställning till civilsamhället och återigen förstår att ett nära samarbete och dialog med folkrörelsesverige är ett effektivt sätt att nå målet. Folkrörelsesveriges engagemang byggt på tiotusenstals ideella insatser är så mycket mer kostnadseffektivt än annonskampanjer finansierade av myndigheter.

tisdag 9 juni 2009

Har varit bortrest sedan måndagmorgon och tillbringat två dagar med SVs förbundsstyrelse och har därför inte kommenterat EP-valet. Framgångar för Folkpartiet (en av SVs grundorganisationer). Men ärligt talat är det inte ett fattigdomsbevis att man tvingas "damma" av Marit Paulsen som förstanamn. Ok, hon är en röstmagnet och det visar valresultatet på, men har inte man andra att komma med? Framgångar för Miljöpartiet, tack vare en tydlighet i klimatfrågan vilket kräver respekt tycker jag. Kräftgång för socialdemokraterna, moderaterna, Centern, Kristdemokraterna (trots att dem dammat av Alf Svensson) samt glädjande nog Vänsterpartiet. Det visar i alla fall i detta val att farhågorna om en utveckling till ett tvåpartisystem kom på skam. Men jag är inte säker på att detta resultat smittar av sig på riksdagsvalet om ett drygt år.

Framgångarna för Piratpartiet visar att de etablerade partierna underskattat integritetsfrågorna och att de tyvärr visar att de inte förstått att detta är viktigt för en stor del av befolkningen som lever till stor del med och av internet, sociala medier osv. Detta kommer att leva kvar i samhällsdebatten, var så säker! Hoppas SV kan ta tag i denna fråga på ett tydligt sätt i sin samhällsaktörsroll och folkbildanderoll. SV ska kanske söka samarbete med Piratpartiet??

Tack och lov visade svenska folket att de avvisade Sverigedemokraterna i detta val, men fortsätt bekämpa deras politik och mota dem i grinden till riksdagen.

Valdeltagandet gick upp vilket var en demokratisk framgång. Som Julia Färjhage sa på förbundsstyrelsen. Nästa gång kanske fokus skall ligga på de olika partigrupperingarna i Europaparlamentet som de svenska partierna ingår i och vilka skillnader i uppfattningar som finns mellan dem. Då kanske vi hade fått fram tydligare skillnader mellan de svenska partialternativen, vilket inte var tydligt...

tisdag 2 juni 2009

Nyhetens behag eller konsten att ha något berätta!

Jag har nu skrivit blogginlägg sedan mars månad. När jag tittar på statistiken ser jag följande:

Mars 12 inlägg
April 12 inlägg
Maj 6 inlägg

Håller jag på att lägga av mig eller hittar jag inte rätt ton eller tappar jag engagemanget efter nyhetens behag? Svårigheten att veta vilket, men jag trampar på.......

Hade ett mycket bra möte mellan Riksteatern, Moomsteatern och SV förra veckan. Slutsatsen är: Vi skall börja jobba tillsammans med att föra ut Moomstetaerns produktioner runt om i landet med start i Skåne, vilket känns jättebra! Tillgängligheten för personer med intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar till både scenen och till goda kulturupplevelser är en hjärtefråga för mig och SV. Kjell och andra på Moomsteatern har synliggjort det på ett bra sätt för mig. För några år sedan var det helt otänkbart att personer med funktionsnedsättning hade möjlighet att få en adekvat och proffesionell teaterutbildning. Det är möjligt nu tack vare Moomsteatern! Jag är stolt över det samarbetet vi har.

Min son kände både och efter att jag lade ut hans lapp på kylskåpet Fucking tomt. Stolt eftersom "syns man så finns man" men också lite pinsamhet att man exponerar hans kravfyllda inställning till föräldraskapet....

Förra veckan innehöll också ett bra möte med regionsordförandena i SV. Vi fick en bra genomgång från en av SKL:s ekonomer om utvecklingen av kommunernas och landstingens/regionernas ekonomi. Det var ingen munter redovisning med miljarder i underskott de närmaste åren. Detta påverkar folkbildningsorganisationerna helt klart och vi måste vara på "tårna" och för att försvara anslagen till folkbildningen och argumentera för vilken samhällsnytta vi gör- Folkbildningen kommer att ställas mot höftledsoperationer helt klart!

onsdag 27 maj 2009


Små barn-små bekymmer, Stora barn-stora bekymmer är ett gammalt talessätt som för mig har fått förnyad aktualitet. Med en 16 - och en 14-åring son hemma, så vet man att man lever! Som far är man töntig, vet inte speciellt mycket och är allmänt en kravmaskin som tycker att sönerna kan hjälpa till hemma, i vart fall plocka upp efter sig. Att dem äter som hästar är heller ingen överdrift. Man fyller kylskåpet som sedan länsas på allt för att sedan höra dem morgonen efter stå och klaga på att det inte finns frukostmat.
- Men snälla du måste ha ätit upp yoghurten igår kväll, försöker man desperat anföra som skäl. Men den typen av argument verkar inte gå in i dessa hormonstinna skallar.

En morgon i veckan möttes jag av en stort anslag på kylskåpet där det stod

Fyll på kylskåpet

Det är fucking tomt!

Då blir man bara matt....

Annars så förundras man både över Expressen och Wanja Lundby Wedin. Hur kan den ansvarige på Expressen släppa igenom bilder och text som inte alls föreställer Wanja. Vilken dundertabbe. Skulle vara intressant att avlyssna samtalet på redaktionsmötet efteråt. Och som efter Riva del Sol- avslöjandet nu också visar att hennes man har varit anställd på LO trots pension vid 60 från Metall. Men då kanske det inte var så farligt att han åkte med till Italien. Det måste ju betraktas som en tjänstresa.............

I morgon bitti träffar vi Riksteaterns ledning tillsammans med Kjell och Suzanne från Moomsteatern för att diskutera ett eventuellt samarbete. Tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning både till scenen och publiken är utgångspunkten för vår diskussion. Skall bli spännande och se om SV kan bidra till att synliggöra den diskriminering som finns i det svenska samhället!

tisdag 19 maj 2009

Folkbildningen behövs den 7:e juni!



”SV hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön.”
Så formulerar vi SVs vision. En vision som säger att vi folkbildare är en viktig kugge i samhällsbygget och aktivt medverkar till att stärka människors demokratiska deltagande.
Den 7:e juni är det val till Europaparlamentet (EP-valet). Låt oss använda vår vision för att se till att många använder sin medborgerliga rättighet och röstar i EP-valet.
Sex av tio beslut som fattas i kommuner och på regional nivå berörs direkt eller indirekt av beslut som EU fattat. Det som händer i EU berör i allra högsta grad dig och mig som medborgare i vår lokala miljö.
Som folkbildare har vi ett särskilt ansvar att ge medborgarna insikt för att skapa en åsikt. Det bygger hela vår värdegrund på. Förutom den grundläggande demokratiska skyldigheten och rättigheten att använda rösträtten ser jag ytterligare tre viktiga anledningar för oss som folkbildare att engagera oss i EP-valet
- Mörkerkrafter, som tvärtemot vår vision om alla människors lika rätt och värde, satsar hårt på att ta plats i Europarlamentet. Dessa krafter gynnas av ett lågt valdeltagande
- Bara var fjärde person under 25 år röstade i förra EP-valet. Vi Unga med flera ungdomsorganisationer har utbildat 300 valambassadörer med uppdraget att fördubbla valdeltagandet. Det är en viktig demokratisk signal som vi skall stödja
- SV har som enda studieförbund satsat på att ta fram ett material på lättläst svenska för att ge fler möjlighet att kunna sätta sig in i vad valet betyder. En stor demokratisk insats.
Traditionell folkbildningsverksamhet i studiecirkeln, dialogmötet och kulturarrangemanget är fantastiska verktyg i det demokratiska arbetet. Låt oss använda oss av dessa för att göra EP-valet den 7:e juni till en demokratisk framgång.
Sprid detta budskap gärna till styrelser, organisationer, cirkelledare och deltagare i vår verksamhet!
Hälsar Anders, som röstar den 7 juni! (på vad och vem är en valhemlighet!)

onsdag 13 maj 2009

Attentaten mot flyktingarna i Vännäs, Västerbotten upprör säkert de flesta. I denna lilla ort växer en pöbel fram som både psykiskt och fysiskt misshandlar människor bara därför att de kommer från ett annat land och är flyktingar. Detta är tyvärr främlingsfientlighetens rätta ansikte! Nu arrangeras motdemonstrationer och solidaritetshandlingar för flyktingarna av olika slag. Det är bra! Civilsamhället reagerar och slår tillbaka på sitt sätt. Men är det några som verkligen vågar ta ett steg längre och ställa frågan: Varför händer detta och varför i det lilla fridfulla Vännäs?
Studieförbundet Vuxenskolan gör det och bjuder in till ett dialogmöte i Vännäs med stressforskaren och psykologen Solvig Ekblad, Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet, som i sin forskning arbetar just med frågan om med- och motkrafter i flyktingmottagandet.
- Det som hänt i Vännäs kan hända också på andra ställen. Vi tar inte till vara den kunskap som finns och har inte en strategi för mottagande som omfattar alla. Det blir lätt ”vi och dom”, Nyckelbegrepp är dialog, respekt och värdighet i mottagandet. Det är ett ansvar som gäller oss alla och inte bara de kommunala tjänstemännen, säger Solvig Ekblad.
Detta är vad jag skulle säga är en klassisk bildningsuppgift. Att snabbfotat tas sig an en aktuell och engagerande samhällsfråga och ta den en bit till efter de spontana solidaritetsaktionerna. Jag är glad att SV i denna fråga kunde agera snabbt för att föra en dialog om vad som händer och varför.. Tyvärr finns det alltför många tillfällen vi inte gör det. Hoppas att detta exempel kan inspirera andra avdelningar till att snabbt ta tag i angelägna samhällsfrågor!

lördag 9 maj 2009

Nyss hemkommen från Centerpartiets riksstämma är jag något konfunderad. Det är underligt att detta parti håller ihop eftersom konvulsionerna kring partiledningens omsvängningar i viktiga frågor har varit dramatiska. I vissa frågor är partiet så långt ut till höger att Anders Borg och Sven-Otto Littorin framstår snarast som socialdemokrater på vänsterflygeln. Det finns stora ideologiska och kulturella skillnader inom partiet som har gjort att Centerpartiet gått från att vara ett homogent parti till att hetrogent. En äldre medlem gick upp i kärnkraftsdebatten och vittnade att han och många andra inte kände igen partiet och att medlemstalet hade gått från 400 och att de senaste årsmötet hade besökt av fem medlemmar som alla frågade sig: vilket parti kan vi rösta på nästa gång?. Maud Olofsson balanserar på en knivskarp egg, men det verkar som hon har majoriteten av de dryga 500 ombuden med sig i alla fall. Men var rädd om de traditionella kärnväljarna!

Vi som var där från Studieförbundet Vuxenskolan kunde i alla fall konstatera att det fanns åtskilliga stämmoombud och besökare som har sin hemvist även i SV. Mängder av kontakter knöts som är strategiskt viktiga. Vi agerade på stämman när de skulle ta yttrandet över den framtida kulturpolitiken. Dessvärre var partistyrelsen förslag inte speciellt framåtsyftande, i och för sig helt korrekt och bra, men det verkar som att Centerpartiet undgått förslaget till en ny kulturpolitik som kulturutredningen lagt fram.

Till slut: på tåget hem satt jag i restuarangvagnen när en stressad Carl-Jan Granqvist satte sig ner bredvid mig vid Enköping. Han beställde köttfärsbiff med potatismos!!!! och en Loka, som han glatt mumsade i sig. Jag satt alldeles hänförd av att se denne gourmet äta denna värmda och färdiglagade mat. När han var klar tog han fram en kanelbulle ur en Ica-kasse som han vördsamt skrapade bort pärlsockret på. Carl-Jan Granqvist fick 2003 års folkbildningsstipendium av Studieförbundet Vuxenskolan för sina folkbildande insatser på mat- och folkhälsoområdet.

måndag 27 april 2009

Vissa dagar är helt sjuka. Idag har det varit en sådan. Möten hela tiden från 09.00 till 17.30 och dessutom möte på lunchen. Ibland undrar man hur man lyckas "slå över kanalväljaren" så att man vet vilket möte det är, vilka som skall delta, ämnet och vilken uppfattning i sakfrågan man skall ha.
Helgen har annars ägnats åt min favoritsysselsättnig "byte av vinterdäck till sommardäck" på familjens två bilar.
På lördag var Heidi och jag på skärgårdskryssning med Silja Tallinks nya färja Baltic Queen. Härligt väder och jag hade möjligheten att träffa en del intressanta personer. Stefan Löven, ordförande i IF Metall som är en gammal barndomskamrat till mig och som numera sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott. Jag kunde påminna honom att han och jag en gång i tiden var medlemmar i samma ungdomsorganisation, Centerns Ungdomsförbund. Hans karriär inom CUF var dock kortvarig eftersom han ganska kort startade en konkurrerande SSU-klubb.
Vi kunde minnas tillsammans alla heta debatter mellan oss som avhandlades under gymnasietiden längst bak i bussen på väg till skolan. Annars såg han rätt så tyngd ut av socialdemokraternas vikande opinionssiffror, AMF-skandaler och Mona Sahlins impopularitet. Det skall bli intressant att följa utvecklingen och vad som händer i samband med 1:a maj och vilket budskap som skall trummas in.
Värdemätaren på Mona Sahlins fortsatta ledarskap testas nu inför EP-valet i juni. Det finns en uppenbar risk att socialdemokraterna för första gången blir det "näst största partiet" . Då skulle Sahlins förtroende ytterligare naggas i kanten.

Återigen studieförbunden har ett stort ansvar att se till att jobba upp valdeltagandet genom ordna engagerade möteplatser för att mota "olle i grind"
Med olle avses Sverigedemokraterna, inget annat....

Gå gärna med i diskussionsgruppen Sverigedemokraterna ÄR rasister på Facebook

onsdag 22 april 2009

Kulturutredningen är ute på remiss och studieförbund, landsting/regioner och kommuner är nu fullt upptagna att skriva remissvar. En proposition från kulturdepartementet förväntas i september månad. Trots att utredningen inte föreslår, eller ens hade det uppdraget, förändringar på folkbildningsområdet kan vi nu konstatera att det trots detta förs diskussioner i flera landsting och regioner samt bland tjänstemän på Sveriges Kommuner och Landsting. Flera tongivande regionala aktörer vill att folkbildningsanslaget skall "regionaliseras" och ingå i det som kallas kulturportföljen som staten skall förhandla med regionerna/landstingen om. Skälet är främst att det är för lite pengar i portföljen och skulle man lägga in folkbildningsanslaget skulle den raskt fördubblas. Även om det kan ses lockande för en del regionala kulturpolitiker att få sätta tänderna i folkbildningsanslaget bygger det på ett gigantiskt feltänk som jag hoppas aldrig slår rot.

Folkbildningens syfte, såsom det formulerats i riksdagsbeslutet, är att utjämna utbildningsklyftor och bidra till ett samhällsengagemang som stärker demokratin och människors eget samhällsengagemang. Därtill bredda intresse för och delaktighet i kulturlivet.
Studieförbunden är en viktig del av det livslånga lärande. Uppgiften är att bedriva en pedagogisk verksamhet byggd på frihet och frivillighet. Det är deltagaren som står i centrum och det är dennes erfarenheter, kunskapstörst som är fokus för studierna. Det är den pedagogiska idén som är grunden för studieförbundens verksamhet - oavsett ämnesområde. En stor del av studierna bedrivs också inom kulturområdet och människors eget skapande, men fokus är inte utövandet utan lärandet!
Av studieförbundens verksamhet utgörs ca 10 procent av rena kulturarrangemang.
90 procent av det statliga stödet till folkbildningen hamnar redan idag i studieförbundens lokala verksamhet och främjar, enligt alla utvärderingar, det lokala förenings- och kulturlivet.
Det är de statliga insatserna inom den nationella folkbildningspolitiken som visat sig vara garanten för att resurser verkligen finns på den lokala och regionala nivån i studieförbunden. Motsvarande principiella prioritering tycks inte finnas i alltför många kommuner och landsting/regioner.
Det faktum att vi har nio rikstäckande studieförbund med olika ideologiska inriktningar och med olika ”huvudmän” är en garant för en mångfald och att många olika gruppers behov tillfredsställs utifrån en nationell utgångspunkt. Denna frihet och oberoende är grunden för den svenska folkbildningstraditionen
Det vore principiellt och ideologiskt felaktigt att ersätta nuvarande ordning där det är de ideella organisationerna själva (genom sina förbund, regioner och lokalavdelningar) som formar användningen av medel för sin lokala verksamhet, med en ”kommunalisering” där offentliga lokala och regionala myndigheter ska styra över denna användning. Erfarenhet visar att en sådan väg snarare leder till en inlåsningseffekt där resurserna över tid kanaliseras till den egna offentliga verksamheten.

Därför behövs det fortsatt en nationell syn på folkbildningspolitiken i Sverige!

lördag 18 april 2009

Idag har jag varit på stämma i vår region Södra MellanSverige. Det är fascinerande att se att över 100 personer sökt sig till Västerås en solig lördag i april. Jag kunde inte att undgå att kommentera att Studieförbundet Vuxenskolan är en i hög grad levande folkrörelse. Under april månad genomförs 14 regioner stämmor över hela landet med ca 2.000 förtroendevalda och anställda. I mars månad genomförde 180 SVavdelningar årsstämmor med kanske 6.000 deltagare. Jag undrar vilken annan folkbildningsorganisation som gör detta...

Mitt huvudtema idag var storytelling. Ett marknadsföringsbegrepp som handlar om att företag berättar historien om sig själva på ett sätt som kan användas affärsmässigt. Berättelser om kunder, företagets historia, saker som gör företaget speciellt för kunderna. Storytelling gör ett företag mer levande och socialt och kompletterar diagram och siffror. Historierna om Ingvar Kamprad och IKEA är ju kända exempel på storytelling. Kamprad åker tunnelbana och inte taxi när han är i Stockholm, turistklass på flyget och är allmänt sparsam som i sin tur smittar av sig på medarbetare som heller inte kostar på sig extravaganser allt i det ädla syftet att leverera billiga möbler till oss konsumenter..
Min poäng är att vi inom Studieförbundet Vuxenskolan har unika möjligheter att ägna oss åt storytelling som dessutom är sanna och hämtade från verkligheten. Vi måste göra det i större utsträckning för att motivera anslag från kommuner, landsting och riksdag och visa vad vi betyder för individer, lokal utveckling och demokratin...

Ett exempel som jag använde idag:

Att öka valdeltagandet i det stundande EP-valet den sjunde juni är ett mål som omfattas av alla partier. Men oftast glöms gruppen som behöver en lättläst information bort. 25 procent av de röstberättigade läser med svårighet eller inte alls komplicerad information från partier och myndigheter. Många medborgare ställs utanför rätten att utöva sin demokratiska rättighet att rösta. Det accepterar inte vi i Studieförbundet Vuxenskolan och har därför tagit fram en studiecirkelmaterial på lättläst svenska. Den ger på ett handfast sätt möjlighet för den som vill att sätta sig in i vad valet betyder just för mig.

För mig är det självklart att alla människor har samma rätt till vägledning i hur man får tag i information om var partierna står i viktiga frågor. Därför uppmanar vi i materialet också studiecirkeldeltagarna att besöka partimöten och begära svar som är lätta att förstå.

De partier som inte klarar av att ge svar som är begripliga för alla medborgare sviker sin demokratiska uppgift och jag utgår ifrån att inget parti vill stå som förlorare i det arbetet. Men nu är det upp till partierna att visa att man ställer upp för alla medborgare. Materialet finns, nu handlar det om den politiska viljan.

Nu återgår jag till att skrapa utemöbler och kratta tomten......

onsdag 15 april 2009

En härlig påskhelg med god mat och fester i glada vänners lag. Dessutom jobb, jobb, jobb, men av det annorlunda slaget. Vem har kommit på att man skall köpa utemöbler i ädelträ, även om det odlats på ett ekologiskt riktigt sätt. Jag stod i två hela dagar och skrapade, slipade och oljade utemöbler. Jobbigt men det blir snyggt och håller halva sommaren....
Politiken är något som man också förundras över. Vid regeringsskifte så växer fd.statsråd ut till fullfjädrade oppositionspolitiker på några minuter. Det måste vara ett fasligt tungvrickande innan de kan gå från regeringsförsvarare till oppositionspolitiker. "Regeringen är handlingsförlamad, det räcker inte, Vi i oppositionen kräver större,starkare och mer offensivare satsningar" osv. Det blir lätt patetiskt. Senaste exemplet var Tomas Östros i går när han kommenterade regeringens vårbudget. Allt är regeringens fel och minsann hade vi bara haft en socialdemokratisk regering hade vi inte haft några problem och ingen finansiell kris.... HALLÅ, väx upp bli lite vuxen. Den dag som man faktiskt kan ge cred till motståndarna ( i alla fall lite) så tror jag att förtroendet för politiken kan växa sig starkare. Men så länge de beter sig som dem gör så raseras förtroendet. Och dem gör det själva....Väljarnas intelligens underskattas så å det grövsta att man kan bli förbannad...
Ps Och alliansen är tyvärr inte speciellt mycket bättre...Ds

söndag 5 april 2009

I veckan var jag på informationmöte i min 14-årige sons skola. Bakgrunden är att det är stökigt i skolan och att det förekommer gängbildningar, misshandel, och stora slagsmål mellan skolor i Bromma. Skolan har börjat samarbeta med Lugna Gatan ett projekt som drivs av Fryshuset med Anders Carlberg i spetsen. Det var tre intressanta och kunniga personer från Lugna gatan som kom till mötet. En som hade en bakgrund som fotbollshuligan och fd. medlem av Firman boys, en som hade gått från att vara mobbad till att själv bli mobbare samt en fd polis. Det dem berättade innebar att en helt ny värld öppnade sig för de 50-talet föräldrar som hade kommit till mötet. Aningslösa föräldrar som tror att deras barn fortfarande är barn som lever ett tryggt liv. På ett par timmar kan man genom en SMS-lina skrapa ihop 150 tonåringar för att sedan slåss mot en annan skola. Han som hade gått från att vara mobbad till att bli mobbare berättade hur han rättfärdigade sitt mobbande med att han själv hade varit mobbad. Men han mobbade inte sina tidigare mobbare. Nä, dem blev hans kompisar som han sedan mobbade andra oskyldiga tillsammans med. Lugna Gatan betonade vuxenvärldens ansvar och att vi i alldeles för hög utsträckning abdikerar som tonårsförälder och inte riktigt vet vad barnen sysslar med. Jag tror att det är fler föräldrar som borde ägna mer tid till att diskutera dessa frågor och öka kunskapen om i vilken miljö som deras barn befinner sig i. SVs satsning på Familjeverkstan är ett utmärkt redskap som fler, även tonårsföräldrar, borde ägna tid åt. Det är genom diskussioner med andra och den kunskap som t ex Lugna Gatan representerar som vi kan ge barnen en trygg uppväxt.

torsdag 2 april 2009

Idag var jag på riksdagen för ett seminarium som anordnades av Folkbildningsrådet. Anledningen var att man genomfört en utvärdering av hur det nya statsbidragssystemet hade implementerats. Kanske inte speciellt "sexigt" men ett livsnödvändigt seminarium. Det nya systemet infördes 2007 och har verkat i två år. Utvärderingen hade gjorts av två forskare vid Linköpings Universitet. Kritiken var bedövande gentemot Folkbildningsrådet. Det var glädjande (obs ingen skadeglädje!) eftersom SV tillsammans med 5 andra studieförbund var kritisk redan 2006 både till fördelningsmodellen men också mot rådets bristande lyhördhet för avnämarnas(dsv studieförbunden själva) synpunkter. Nu ändrar man redan i systemet och beslutat att göra en total översyn under 2009. Det genomgående temat var att vi måste få ett system som är förståeligt för oss som arbetar i studieförbunden och att det är ett system som alla kan leva med. Det innebär inte att alla skall vara nöjda men att alla kan acceptera och förstå. Så har det inte varit nu. Jag önskar den nya beredningsgruppen lycka till. Vi skall medverka att det blir ett bra system..

måndag 30 mars 2009

I morgon förmiddag skall jag till Sveriges kommuner och landsting (SKL) för att diskutera kommunernas och landstingens minskade bidrag till folkbildningen och studieförbunden. Det är mot den bakgrunden som SKL vill diskutera den avtagande kommunala bidragsgivningen, dess orsaker, dess effekter samt möjliga strategier framåt. Bra men är inte SKL "en tandslös kärring" (ursäkta utrycket) som inte kan styra medlemmarna. När jag var förbundssekreterare i Förbundet Vi Unga för 100 år sedan fick jag ett brev av en medlem efter en artikel som jag skrev: Grattis Anders du har medlemmarna bakom dig - djävligt långt bakom!-Så är det kanske för SKL också???

söndag 29 mars 2009

Jag bad Eva Ekengren, en av mina medarbetare på SV, för några dagar sedan att plocka fram några exempel på vår verksamhet för människor med intellektuell funktionsnedsättning. Följande berättelse fick jag:
Jenny är arbetstagare på en daglig verksamhet. Inför valet om EMU, deltog hon och några andra personer i en studiecirkel om detta val.
Redan vid den första träffen deklarerade Jenny att i detta val skulle hon rösta NEJ. Hon var mycket bestämd i sin uppfattning, och gjorde alla i studiecirkeln förvånade med att hon redan hade en uppfattning, och att hon var så bestämd.
Hon fortsatte på flera andra sammankomster att bestämt hävda sin uppfattning. Nej till EMU. Vid en sammankomst sa hon också att hon skulle rösta nej för att det skulle bli för dyrt att rösta JA. Alla blev återigen förvånade. Hur visste hon det? Hur fick hon sin information? Det var just i den perioden då man i alla tidningar skrev om hur lönsamt det skulle bli för oss alla att rösta ja till EMU - men det tyckte inte Jenny.
Efter ett antal sammankomster då man resonerat om dessa frågor, så sade hon plötsligt: Vi måste rösta Nej, det blir dyrt och förresten har jag redan varit där! Alla blev förvånade. Varit där? Ja, det visade sig att hon varit på sjukhuset och tagit ett EKG. Och hon var rädd att det skulle komma att kosta pengar om hon skulle göra det igen. EKG, EMU, EU, ja hon hade missuppfattat.

Det är med den här typen av historier man förstår hur orättvist det ändå är. Hur lite vi andra än vet om EMU så skulle ingen av oss ens för ett ögonblick tro att vi har en val som handlar om läkarundersökningar. Och grunda vår åsikt vid ett val på det.

Jennys erfarenhet och kunskap om val grundar sig på de erfarenheter hon har i livet. Och de är mer begränsade än vad de är för många av oss. Knutna till vård och omsorg.

Utan verksamhet som ger utblick, nya erfarenheter och kunskap kommer dessa orättvisor att finnas kvar. Det krävs ett stort engagemang och en rejäl satsning från folkbildningens sida för att kunna fortsätta att vara en viktig aktör när det gäller att nå målet om alla människors rätt att ta makten i sina liv och att kunna påverka sin situation.

Att med folkbildningens möjligheter och pedagogik, genom studiecirklar, möjliggöra att världen blir större och därmed kunna skapa ett mer jämlikt samhälle där alla i samhället kan påverka sin situation och samhället, är en stor uppgift och en än större utmaning för framtiden inte minst nu när valet inför EU-parlamentet står för dörren.

torsdag 26 mars 2009

Två dagar med möte med SVs regionchefer och ledningsgruppen. Vi diskuterade en översyn av funktioner och arbetssätt för att skapa en gemensam och effektiv stödorganisation för våra lokalavdelningar. En förstudie gjord av företaget Rörelse&Utveckling redovisades. Ett antal fokusgrupper med förtroendevalda och anställda från alla nivåer i organisationen är genomförda. Förstudiens två generella slutsatser var:

- SV är en organisation med ett stort engagemang, hög ambitionsnivå, bra verksamhet, ett viktigt uppdrag och stolthet

- men också en upplevelse av ett stort utvecklingsbehov i organisationen. Stark oro för långtgående negativa konsekvenser för organisationen på sikt om inte genomgripande förändringar görs..

Ett spännande uppdrag som vi har framför oss!



Vi hade också bjudit in Staffan Hubinette, Tollare folkhögskola för att prata på temat " Web 2,0 vad är det som händer?" Han gav en mycket intressant bild av vad som nu händer på nätet. Från att ha varit hemsidor intranät och mailverktyg går vi nu in i nästa fas. Han gav exempel på hur mycket på webben som är en fri och oberoende folkbildningsverksamhet och som inte är organiserad av de traditionella folkbildningsorganisationerna. Wikipedia - ett gigantiskt demokratiskt uppslagsverk-formad av 1000-tals personer , specialsajter där studiecirkelverksamhet bedrivs på högst frivillig basis, nyhetsbloggar, Newsmills mm..

Hans poäng är att verkligheten nu kraftigt förändras.

Tidigare så skapade de som hade kapital verktygen för kommunikation(tryckpressar, tidningar, TV, radio) för att sedan anställa personer som utgjorde filter( redaktörer, journalister, fackgranskare) för vad som skulle tryckas, sändas till en användare(läsare, tittare, lyssnare). Idag och i framtiden överförs verktygen till användarna själva(bärbar dator, internet, bredband) vilket gör att filtern inte behövs eller vart fall ha svårt att motivera sin existens. Ett exempel Encyclopedia Britannica avskedar 150 av sina 300 fackgranskare eftersom de blir utkonkurrerade av Wikipedia eftersom ingen vill betala för det som finns som en fri nyttighet på nätet. I städer som Seattle läggs den största tidningen ner eftersom nyhetsrapporteringar tar sig andra vägar. Den stora och kanske skrämmande frågan som uppstod var: Hur kan de traditionella folkbildningsorganisationerna hitta sin roll i ett förändrat landskap???

tisdag 24 mars 2009

En intensiv dag som började med frukostmöte med Charles Chiviru som är SVs gäst i en vecka. Charles kommer från Zimbabwe och representerar The study cirkel alliance som SV varit med och byggt upp. Charles berättade hur det arbete med studiecirkelmetodiken bland fattiga i Zimbabwe har gett fantastiska resultat. Han berättade och kommenterade den politiska situationen efter valet. Han var rätt så hoppfull att alliansen mellan Zanu-Fp och MDC skulle lyckas och att den kaotiska situationen med en inflation på astronomiska procent kan vändas. Den inhemska valutam zim-dollaren är helt värdelös och kan användas som bränsle. Det är US-dollar och den sydafrikanska randen som gäller.

På det efterföljande månatliga kanslimötet gästades vi av Anders Flanking, partisekreteraren i en av våra grundsorganisationer som redogjorde för de utmaningar som Centerpartiet står inför och vilken roll deras studieförbund SV kan spela där. Anders medverkan gav tillfälle för många medarbetare att ställa intressanta frågor.

Eftermiddagen ägnades åt att förbereda kvällens möte med Alliansen folkbildningsgrupp. Vi diskuterade hur SV arbetar för att uppfylla de syften som staten har satt upp för att ge oss ett folkbildningsanslag. Vi betonade särskilt arbetet med människor med intellektuella funktionsnedsättningar. SVs samarbetet med Moomsteatern var ett typexempel på där knyter ihop kulturfrågorna med de insatser för att synliggöra och ge "riktiga" arbetstillfällen med avtalsenliga löner för skådespelare med funktionsnedsättning och utbildning i samarbete med Teaterhögskolan i Malmö. SVs systematiska kvalitetsarbete redovisades och vi hade en bra dialog om kultur och folkbildning i framtiden.

Slutligen: SVs konstförening hade årsmöte och utlottning av konst i kväll och jag kunde inte vara med. Har vunnit många gånger vilket innebär en del syrliga kommentarer "chefen roffar åt sig ,,,". Har inte fått något SMS i frågan och det tyder väl på att jag vunnit återigen. Hade jag inte vunnit hade förmodligen ett antal medarbetare kastat sig över telefonen och med glädje berättat detta. Och Wanja vet fortfarande inget om chefslöner och pensionsavtal. Hur står arbetarkollektivet ut???

måndag 23 mars 2009

Lyssnar på ekot och förundras över att LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin hävdar att hon inte kände till de dyra avtal som ingåtts med VD och vice VD i AMF Pension. Hon är trots allt vice ordförande i styrelsen. Det finns bara ett ord som kommentar: AVGÅ...
Idag genomförde vi ett sk. dialogforum tillsammans med ett 10-tal verksamhetschefer för att diskutera hur vi på ett bättre sätt kan ge support för avdelningar som som söker projektstöd. Bakgrunden är att en allt större del av de resurser som finns i samhället till olika projekt fördelas genom att krav ställs på förväntat resultat och tydliga effekter. Resurserna som avsätts till projekt har tydliga avgränsningar och specifika mål. I EUs olika program och fonder är oftast Lissabonstrategin närvarande på ett eller annat sätt. Den sociala ekonomin aktörer bjuds nu in i partnerskap tillsammans med det offentliga och näringslivet när det gäller att skapa tillväxt, livslångt lärande och lokal utveckling. Partnerskapstanken är extra tydlig inom EUs strukturfonder och inom landsbygdsprogrammet under den nuvarande programperioden 2007-2013.Totalt finns 47 miljarder under de kommande 4-5 åren bara i de tre stora EU fonderna och programmen. Svindlande summor. Här finns en potential för bl a studieförbunden och där statens generella stöd till studieförbunden på 1,5 miljarder framstår som en "piss i missisippi". Men det krävs kunskap och kompetens för att ingå i dessa partnerskap. Ett stort problem som vi diskuterade idag var den fördröjning av utbetalning av stöd som finns i framförallt ESF-projekt och som drabbar den ideella sektorns redan i dag hårt ansträngda likviditet. Här borde regering och riksdag agera så att ideella föreningar vågar delta utan att äventyra hela sin existens.

lördag 21 mars 2009

En ledig helg perfekt för att bara slappa, men icke sa nicke. Målandet verkar aldrig ta slut. Funderar på ett yrkesbyte. Idag ville hustrun ha hjälp i sin nya butikslokal med att JUST MÅLA. Butiken som heter Kornet skall snart öppnas och det är bara att hoppas att detta djärva grepp lyckas i dessa lågkonjunkturtider. Har blivit lovad att få jobba där på lördagar som volontär utan ersättning.Fantastiskt!!!!

Ser bandyfinalen på TV. Detta är en sport med anor och som sitter djupt rotad i den svenska folksjälen. Men definitivt ingen publiksport. Vem fan ser bollen.......

För övrigt kan man förundras över Christer Elmehagen, AMF Pensions förre VD. 104 miljoner för 10 års arbete i lön och pension. Han har ju haft hög svansföring och kritiserat AMFs styrelse.... Tycker han att inte fått tillräckligt???? Han kommer i alla fall inte få det knapert på ålderns höst.... Undrar vad AMFs kunder tycker om styrelsens frikostighet?

fredag 20 mars 2009

Idag har jag bevistat bolagsstämman för bokförlaget En Bok För Alla. Lite tråkigt eftersom det var sista gången vi i SV var med som ägare. Förbundsstyrelsen fattade beslut om att avyttra ägandet i En Bok För Alla till Ordfront. Efter att regeringen beslutade för knappt två år sedan dra in förlagets stöd för läsfrämjande åtgärder har bolaget haft en tuff ekonomi och visade röda siffror 2008. Nu hamnar bolaget i en bra miljö med en stabil ägare och varumärket kan bibehållas och förhoppningsvis fortsätta att utvecklas. Tycker fortfarande att regeringen med Lena Adelsson-Liljeroth i spetsen gjorde en dundertabbe när de slog sönder en väl fungerande läsfrämjande för framförallt barn och ungdomar. Alliansregeringen framstår som motståndare till vårt och andra studieförbunds insatser på detta område

torsdag 19 mars 2009

För ett tag sedan lyssnade jag till Olle Wästberg och Mattias Sundin på ett folkpartiseminarium omkring lärdomar man kan dra av presidentvalskampanjen i USA. Mycket intressant. Olle dödade myten om att Obamas kampanj skulle vara det första "high tecvalet" där allt kretsade kring internet. Nej, det var en traditionell folkrörelsekampanj menade han där basen var det personliga mötet och många små möten runt hela landet. Obama kampanjstab imponerar: 5.000 heltidsanställda, 4 miljoner människor som var ekonomiska bidragsgivare och 6 miljoner volontärer som utan ersättning engagerade sig för Obama. Däremot användes internet som ett hjälpmedel i vissa bestämda syften.
Samla in pengar. Snabbt och enkelt via kreditkort på nätet.
Snabb respons på attacker från motståndaren
Kartlägga alla viktiga bloggar och framförallt läcka till viktiga bloggar.

Även om det inte går att rakt av översätta USA till Sverige( tack och lov har vi inte ett tvåpartisystem, ännu?), men jag tror nog partisekreterare som Anders Flanking och Erik Ullenhag har en del att lära och ta efter. Framförallt den traditionella folkrörelsekampanjen..

tisdag 17 mars 2009

Hej

Har varit i två dagar på förbundsstyrelsemöte med SV på Sånga Säby. Två intressanta dagar där det märks att förbundsstämman närmar sig. Styrelsen diskuterade remissen till nytt idéprogram, inledande diskussion om en ny strategisk utvecklingsplan och ekonomisk plan. En bra "höjd" i diskussionen. Det märks också att vi har kommit ut i media på ett bra sätt när det gäller kulturfrågorna. Både Monica Stolpe Nordin och Anders Öhberg fick presentkort av ordförande Berit för deras insatser framförallt det svar som Monica gjorde på Carl Thams elitistiska artikel på Aftonbladets kultursida. Kulturutredningens slutbetänkande diskuterades också och vilket angreppssätt som vi skall ha i vårt remissvar. På det hela taget är vi mycket nöjda med utredningens slutsatser. Karin Ekdahl refererade till en kulturjournalist som skrivit " det märks att folkbildningens lobbyister har varit framgångsrika". Jag tycker att vi i SV kan ta åt oss en stor del av den äran. Kul var det också att kunna tala om för styrelsen att Monica Stolpe Nordin är nominerad som vice ordförande i Folkbildningsförbundet.

Ett uppskattat inslag var också Göran Gennvis, från Naturakademin, anförande på temat Hållbart Ledarskap. Känner igen mycket om diskussionen kring ledarskap i en föränderlig omvärld och där tillit till medarbetarns kunskap och kompetens är vägledande.

söndag 15 mars 2009

Hej
Fortsätter att måla tak och väggar i hemmet. Konstigt att det tenderar att växa, målarjobbet alltså. Du målar en vägg och sedan konstaterar man att den andra väggen är målad för tio år sedan och behöver också målas för att det inte skall bryta fullständigt. Från en vägg till ett helt rum, alltså.

Två funderingar: Hur kan Israel välja missnöjespolitikern Avigdor Lieberman till utrikesminister. Man utmanar världssamfundet med en sådan utnämning och det skall bli intressant att se hur Carl Bildt hanterar detta faktum under Sveriges ordförandeskap.

Det andra är en intressant artikel i SVD om Vatikanstaten och påven. Har den nuvarande påven inget som helst omdöme när han väljer rådgivare. Hoppas att de senaste skandalerna gör att påvedömet bryter ihop fullständigt...

lördag 14 mars 2009

Hej

Efter flera månaders vånda så har jag nu gett mig in i bloggvärlden. Spännande och se vad det leder till. Är ledig i helgen och målar tak och vägg efter en renovering som kostat "skjortan". Till veckan sammanträder SVs förbundsstyrelse ute på Sånga Säby. Medverkar gör bland annat Göran Gennvi som pratar om "Hållbart ledarskap". Skall bli spännande att höra vad han har att säga. På återhörande eller säger man återseende i en blogg???